STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
01-01-2016, ora 10:11
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Noile impozite si taxe. Ce se ieftineste si ce se scumpeste in 2016
Articol de Madalina Irimia Anul 2016 incepe cu reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, cu ieftinirea energiei electrice cu 5%-6%, reducerea impozitului pe dividende la 5%,dar aduce si scumpiri la politele RCA si la impozitele pe locuinte si terenuri, informeaza mediafax.ro.
Cea mai importanta masura de relaxare fiscala pentru anul viitor vizeaza reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui sa conduca la scaderea preturilor cu 3,33%, daca se transmite integral.
Totodata, taxa va scadea, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, nivel care se va aplica si pentru evenimentele sportive si culturale, in prezent fiind impusa o cota de 24% pentru acestea.
O cota de TVA de 9% se aplica anul urmator si pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante si catering si furnizarea de apa.
Astfel, diminuarea taxei pe valoare adaugata va pune presiune pe preturi si in prima parte a anului urmator, dupa ce in 2015 reducerea cotei pentru alimente a dus inflatia in teritoriu negativ.
Banca Nationala estimeaza ca rata anuala a inflatiei va inregistra valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina in teritoriu pozitiv, astfel ca la finalul anului viitor sa se plaseze la 1,1%, sub intervalul din jurul tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual.
TVA mai mica ar putea antrena si o reducere a preturilor la benzina si motorina de la inceputul anului urmator, insa ulterior acestea depind de evolutia cotatiei petrolului pe pietele externe, in contextul in care statul a mentinut nivelul accizei, dar si supraacciza. Cea de a doua urmeaza sa fie eliminata la inceputul anului 2017. Taxele si accizele percepute de stat reprezinta peste jumatate din pretul carburantilor.
Cursul de schimb in functie de care ar urma sa se calculeze acciza in 2016 este cel utilizat in 2014 si in acest an, de 4,7380 lei/euro, legislatia prevazand si o ajustare a acestuia cu rata inflatiei. Cum inflatia a fost negativa, Ministerul Finantelor a anuntat ca va mentine pentru anul urmator acelasi nivel al cursul.
In randul produselor accizabile se regasesc in prezent benzina, motorina, energia electrica, gazul natural, dar si produse precum alcoolul si tigarile, cafeaua, unele bijuterii, confectii din blanuri si iahturi.
Noul Cod Fiscal elimina acciza pentru unele dintre aceste produse, cum ar fi cafeaua, blanurile si iahturile, in timp ce pentru bauturile alcoolice acciza coboara cu aproximativ 30%.
Acciza pentru carburanti si energia electrica ramne la acelasi nivel, dar cea pentru tigarete va creste, iar in cazul tigarilor electronice va fi introdusa.
De asemenea, energia electrica se va ieftini de la 1 ianuarie, astfel ca pretul electricitatii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, dupa reducerea tarifelor de distributie si a bonusului de cogenerare.
Si pretul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul anului viitor, pentru consumatorii industriali, care vor plati cu 5%-6% mai putin, in timp ce pentru consumatorii casnici evolutia depinde de calendarul de liberalizare a preturilor.
O modificare importanta din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizeaza impozitul pe dividende, care va scadea de la 16% la 5% si se va aplica pentru castigurile aferente acestui an, urmand ca din 2017 sa se adauge o cota de 5,5% datorata la bugetul de asigurari de sanatate, baza de calcul fiind plafonata superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email