STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
22-03-2016, ora 11:05
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Noi recorduri de caldura pentru lunile ianuarie si februarie, conform OMM
Articol de Madalina Irimia Noi recorduri de temperatura se inregistreaza la inceputul anului 2016, dupa ce anul 2015 a fost cel mai calduros an din istoria observatiilor meteorologice, a avertizat luni Organizatie Meteorologica Mondiala (OMM), conform AFP.
"Recordurile de temperatura medie lunara au fost doborate in ianuarie si februarie 2016, in special la latitudinile nordice", conform unui comunicat publicat de OMM cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, ce va fi marcata la 23 martie.
In Arctica "suprafata gheturilor marine a atins un minim record pentru aceste doua luni" de iarna, conform comunicatului OMM. De asemenea, "concentratiile gazelor cu efect de sera din atmosfera au depasit pragul de 400 parti pe milion".
Conform lui David Carlson, directorul Programului mondial de studii asupra climei, "temperaturile neobisnuit de ridicate inregistrate pana in prezent, in cursul acestui an, au provocat neliniste in randul comunitatii climatologilor".
"Este inca prea devreme pentru a putea sti daca anul 2016 va fi un nou an record. Va trebui sa asteptam pana in luna octombrie" pentru a face o estimare pentru intregul an, a adaugat el in cadrul unei conferinte de presa organizate la Geneva, la sediul OMM.
Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a precizat la randul sau ca "putem impiedica producerea celui mai pesimist scenariu prin luarea de urgenta a unor masuri radicale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon". El a adaugat ca este de o importanta capitala sa se faca investitii in sistemele de alerta rapida in cazul producerii unor catastrofe si in sistemele de alerta in cazul valurilor de caldura.
"In prezent Pamantul este deja cu 1°C mai cald decat la inceputul secolului XX. Suntem la jumatatea drumului pana la pragul critic de 2°C. Planurile nationale pentru limitarea schimbarilor climatice adoptate pana acum ar putea sa se dovedeasca insuficiente pentru a evita o crestere a temperaturii medii globale cu 3°C", a mai avertizat el.
Acordul incheiat in luna decembrie a anului trecut la Paris, in cadrul COP21, "este un acord bun, insa importanta este punerea sa in aplicare", a adaugat secretarul general al OMM, subliniind ca "inca nu ne-am schimbat comportamentul".
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email