A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719833190.643.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Noaptea Europeana a Muzeelor, la Iasi. Vezi intregul program
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-05-2015, ora 10:14

Noaptea Europeana a Muzeelor, la Iasi. Vezi intregul program

Articol de Cristian Amariei
Eveniment initiat de Ministerul Culturii si Comunicatiilor din Franta in 1999 si transformat in mod oficial in program european in 2005, Noaptea Europeana a Muzeelor se desfasoara in 2015 in peste 1300 de muzee din Franta si aproximativ 3400 in Europa, numarul institutiilor participante fiind aproape dublu fata de cel din 2005.

La nivel european, evenimentul se afla pentru a 11-a editie consecutiva sub inaltul patronaj al Consiliului Europei, fiind, de asemenea, al 7-lea an consecutiv de cand UNESCO sustine in mod oficial acest program. La randul sau, Consiliul International al Muzeelor (ICOM) acorda din 2011 patronajul sau Noptii Europene a Muzeelor, stabilita in fiecare an in sambata cea mai apropiata de data de 18 mai cand sarbatorim Ziua Internationala a Muzeelor.

In Romania, Noaptea Europeana a Muzeelor este coordonata de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, editia din acest an aflandu-se sub semnul protestului fata de retrocedarea patrimoniului. Astfel, decizia de a acoperi un obiect din expunere cu o panza alba este un gest simbolic menit sa sugereze vizitatorului faptul ca e posibil ca in viitor sa nu mai poata avea acces la acel obiect de patrimoniu, mobil sau imobil.

In acest context, Complexul Muzeal National MOLDOVA Iasi cu ocazia celei de-a XI-a editii a Noptii Europene a Muzeelor invita in data de 16 mai 2015 publicul sa se bucure de un program cultural variat si un orar prelungit de vizitare. in acest an, evenimentele sunt organizate in parteneriat cu Directia Judeteana de Cultura Iasi, Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi, Institutul Cultural Roman din Chisinau, Primaria Municipiului Iasi, Consiliul Judetean Iasi, Opera Nationala Romana Iasi, Garnizoana Iasi, Centrul de Fotografie Contemporana, Colegiul National de Arta „Octav Bancila” Iasi, Asociatia „ART - Mestesugurile Prutului”, Fundatia Culturala Artex, Clubul „Prietenii Muzicii”, „Alternativ Teatru”, Ansamblul „Coconite“, Clubul de Dans Multicultural, RotarAct, Primaria Orasului Harlau, Liceul Tehnologic Harlau, Societatea Culturala „Petru Rares”. Transmitem in cele ce urmeaza programul detaliat al programului pe care il oferim publicului:

PIETONALUL STEFAN CEL MARE SI SFANT

orele 10.00-24.00 :

Targul Mesterilor Populari (organizator: Muzeul Etnografic al Moldovei, parteneri: Primaria Municipiului Iasi, Consiliul Judetean Iasi, Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, Asociatia Art-Mestesugurile Prutului)

PALATUL CULTURII

orele 19.00-01.00 :

Expozitia „Palatul Culturii - Palat al Muzeelor. Istoria edificiului in imagini” (organizator: Muzeul de Istorie a Moldovei, partener: Directia Judeteana pentru Cultura Iasi)

Campania de donatii sub genericul „DONEAZA SI SCRIE-TI ISTORIA!” – publicul este incurajat sa vina la muzeu cu un obiect care tine de trecutul apropiat, de care se poate desparti si pe care doreste sa il incredinteze Muzeului de Istorie a Moldovei, contribuind astfel la compunerea colectiei de istorie contemporana.

MUZEUL UNIRII

orele 17.00-01.30

Dialogul artelor la Palatul Cuza-Voda

Expozitia „Nicolae Tonitza. Pictura si grafica” (organizator: Muzeul de Arta, in contextul celei de-a doua editii a manifestarilor reunite sub ciclul „Artisti absolventi la Iasi” initiate de Asociatia Absolventilor Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi)

Expozitia „Muzica in numismatica” (organizator: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, colectionar: Dl. Tonel Darzu)

20.00: „Concert la Palat” sustinut de Cvartetul Artes (coordonator lector universitar dr. Luminita Ciobanu de la Universitatea de Arte „George Enescu" din Iasi)

21.00: Concert de fanfara sustinut de Muzica Militara a Garnizoanei Iasi

MUZEUL MEMORIAL „MIHAIL KOGaLNICEANU” IASI

17.00-01.30

Festivalul Boieresc, editia a IV-a

17.30: Teatru la…muzeu cu participarea membrilor trupei „Alternativ Teatru” (coordonator: actorul George Marici)

19.30: Vernisajul expozitiei „Mihail Kogalniceanu si epoca Daciei literare” (organizatori: Institutul Cultural Roman din Chisinau, Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, cu sprijinul Primariei Municipiului Chisinau, al Muzeului Literaturii Romane „Mihail Kogalniceanu” din Chisinau si al Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova)

20.00: Atelier de dans cu ansamblul „Coconite“ si Clubul de Dans Multicultural (coordonator prof. Lavinia Raileanu)

21.00: Recital „Splendorile Operei” sustinut de sopranele Cristina Grigoras si Angelica Mecu-Solomon, acompaniate la pian de Traian Hudumeac (organizatori: Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu“, Opera Nationala Romana din Iasi, Clubul „Prietenii Muzicii“)

22.30: Proiectie de film documentar.

MUZEUL „PONI-CERNATESCU“
orele 17.00-01.30

Slalom fotografic la Muzeul „Poni-Cernatescu” din Iasi
17.00: Vernisajul expozitiei Momente din istoria tehnicii fotografice (organizator: Muzeul stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu”)

17.30: Slalom fotografic, editia a VI-a, expozitie - concurs ce se adreseaza tinerilor fotografi amatori ieseni cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani (organizator: Muzeul stiintei si Tehnicii „stefan Procopiu”, parteneri: Centrul de Fotografie Contemporana, RotarAct)

18.30: Spectacol de teatru „Vibratii sonore” interpreteaza studenti ai Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi (coordonator asist. univ. dr. Iuliana Moraru)

20.00: Spectacol literar-muzical coregrafic „Parfum de Mai” sustinut de elevi ai Colegiului National de Arta „Octav Bancila” Iasi ( coordonator prof. Carmen Zaharia Danicov, indrumatori prof. Florin Sandu - cvartetul „Alegria“, prof. Alice Sfaiter - teatru, prof. Rodica Falisteanu - coregrafie)

PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” DE LA RUGINOASA

17.00-01.30

Aceleasi legende… o altfel de noapte

Vizitarea expozitiei permanente din cadrul muzeului

Actiune interactiva cu participarea elevilor de la scolile din comuna Ruginoasa sub genericul ,,Un muzeu, un prieten”

MUZEUL VIEI SI VINULUI DIN HARLAU

10.00-01.00

Vizitarea muzeului si a expozitiei temporare „Mestesugul pierdut – Ceramica in ritul funerar”

17.00- 20.00: Concert de piese folclorice locale sustinut de Fanfara din Sticlaria

18.00: Constituirea Cercului Iubitorilor de Vin „FETEASCA”

Evenimentele de mai sus fac parte in CIRCUITUL DE LA IASI, organizat de Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, Muzeul Literaturii Romane din Iasi si Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, circuite similare fiind organizate si in Bucuresti si Galati.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii