STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
08-09-2014, ora 07:20
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mica. Traditii si obiceiuri. Ce nu trebuie sa faci în aceasta zi
Articol de Madalina Irimia Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mica se sarbatoreste la ortodocsi pe 8 septembrie. in aceasta zi credinciosii respecta o serie de traditii si obiceiuri.
Se spune ca cei care aprind focul in casa in aceasta zi sunt urmariti de ghinion si boala tot anul. Mai mult, in aceasta zi, femeile care nu pot avea copii trebuie sa se roage pentru dezlegarea pantecelor si se spune ca vor primi pruncul dorit. Mai mult, deoarece Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile insarcinate se pot ruga de Nasterea Maicii Domnului pentru o nastere usoara si un copil sanatos.
Se mai spune ca in fiecare casa trebuie sa fie cate o candela aprinsa pentru alungarea spiritelor rele si pentru preamarirea Nasterii Fecioarei Maria.
Pe 8 septembrie, barbatii nu au voie sa sa faca treaba prin gospodarie, iar femeile nu au voie sa coasa si sa spele rufe pentru a nu atrage raul asupra lor si a familiilor lor. Ziua de dinaintea sarbatorii si ziua de dupa aduc ghinion celor care lucreaza - barbatii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mancarea. in unele zone exista chiar superstitia conform careia daca gatesti inainte sau dupa Sfanta Maria Mica, ti se varsa oala cu mancare si ii arde pe copii.
In alte regiuni se crede ca plantele medicinale culese dupa Sfanta Marie Mica isi pierd puterea tamaduitoare.
Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mica (8 septembrie), Intrarea in Biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Fecioarei Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.
„Sfanta Fecioara Maria, ca una care s-a invrednicit de cinstea exceptionala de a naste cu trup pe Fiul lui Dumnezeu si Mantuitorul lumii, este venerata in cultul ortodox ca cea dintai si cea mai mare dintre toti sfintii, fiind 'Mai cinstita decat heruvimii si mai preamarita fara de asemanare decat serafimii", scrie Ene Braniste in „Liturgica generala”. De aceea, cinstirea care se da Mariei in crestinism (ortodox, catolic, anglican) se numeste in termeni teologici iperdulie sau supravenerare (sau preacinstire).
Sursa: gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email