STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
03-02-2015, ora 11:04
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
NOUL COD RUTIER. Amenda pentru vorbitul la telefon in timpul sofatului, mai scumpa ca un SMARTPHONE
Articol de Madalina Irimia Soferii care au calcat pe bec vor fi sanctionati potrivit noului cod rutier incepand cu data de 6 februarie. NOUL COD RUTIER va aduce cu sine multe schimbari, care nu vor fi pe placul "smecherilor" din trafic. Potrivit noii legi, cei care vor fi surprinsi in trafic vorbind la telefon vor plati o amenda, in cele mai multe cazuri, mult mai mare ca telefonul soferului.
Multi soferi se vor gandi sa arunce telefonul, sa scape de ispita, cand vor lua la cunostinta cat este amenda pentru nefolosirea handsfree-ului in timpul condusului. Cei surprinsi ca vorbesc la telefon in timp ce sofeaza vor fi amendati, potrivit NOULUI COD RUTIER, cu 1600 de lei, o suma care depaseste in cele mai multe cazuri pretul unui telefon nou. Cu aceeasi suma, 1600 de lei, vor fi sanctionati si soferii care nu poarta centura de siguranta.
NOUL COD RUTIER nu a lasat nerezolvata nici problema necolectarii amenzilor. Soferii care nu isi vor plati amenzile de circulatie vor ramane fara permis.
De asemenea, depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 720 si 1.600 de lei. in plus, se ridica si permisul de conducere pentru 90 de zile.
In cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora, se aplica amenzi din clasa a V-a, care implica sanctiuni cuprinse intre 21 si 50 de puncte amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.
COD RUTIER 2015: Amenda maxima pentru viteza
In cazul in care depasirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe ora se soldeaza cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplica sanctiuni din clasa VI-a, care implica de la 51 pana la 120 de puncte de amenda (intre 4.080 si 9.600 de lei), la care se adauga suspendarea permisului pentru un an. In cazul in care accidentul se soldeaza cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleaza la doi ani, insa amenda ramane aceeasi, potrivit proiectului citat. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, unde circulatia se desfasoara pe o singura banda pe sens, tinand seama de imprejurari si de cat de intensa este circulatia, administratorul drumului poate stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 10 kilometri pe ora pentru tramvaie si de 30 kilometri pe ora pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Politiei.
COD RUTIER 2015: Cat se suspenda permisul pentru baut la volan
Potrivit NOULUI COD RUTIER, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de catre o persoana care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o imbibatie de 0,15 mg/l alcool pur in aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur in sange, este interzisa. in acest sens, conform proiectului de lege, "conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, care are o imbibatie alcoolica cuprinsa intre 0,2 -0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile".
In cazul in care imbibatia alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur in sange, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.
COD RUTIER 2015: Conducerea pe contrasens pe autostrada
Noul Cod rutier sanctioneaza nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferata, conducerea pe contrasens pe autostrada, depasirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe ora a vitezei maxime admise si conducerea unei masini neinmatriculata cu amenda cuprinsa intre 21 si 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.
In cazul in care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi intre 51 si 120 puncte si suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de un an, daca accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar in cazul in care sunt persoane ranite, perioada de suspendare a permisului se dubleaza.
Potrivit NOULUI COD RUTIER, vor fi sanctionati cu 9 pana la 20 de puncte-amenda si suspendarea permisului pana la trei luni numai soferii care nu acorda prioritate, depasesc sau trec pe rosu si provoaca un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. In cazul in care un sofer nu isi achita amenda in termen de 30 de zile, permisul de conducere ii este suspendat. Concret, Politia Rutiera intocmeste dispozitia de suspendare in termen de 5 zile de la expirarea termenului de plata a amenzii si o comunica persoanei vizate. Suspendarea efectiva a permisului are loc, insa, dupa alte 15 zile de la comunicarea dispozitiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contraventii rutiere vor fi varsate intr-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior catre primarii si care va fi verificat de catre Politie.
COD RUTIER 2015: Probe biologice la locul accidentului
O alta modificare importanta a CODULUI RUTIER arata ca in cazul unui accident, soferul poate da probe biologice direct la fata locului, in ambulanta, in prezenta unui politist, dar si in unitati de asistenta medicala.
Acum, probele de sange, in astfel de cazuri, se recolteaza doar la IML. In plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea sa conduca tractoare cu masa maxima de 3,5 tone, iar conducatorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru ca nu au respectat regulile de circulatie, li se poate anula permisul de conducere, chiar daca nu au fost condamanati la inchisoare, ci s-au ales doar cu o amenda. Noile legi in domeniul rutier clarifica si regimul cetatenilor straini. Cei care locuiesc de cel putin sase luni in Romania pot solicita obtinerea unui permis de conducere si isi pot inmatricala masinile pe teritoriul tarii noastre.
Sanctiuni aspre pentru pasageri
Risca sanctiuni usturatoare pasagerii care se afla pe locurile din spate si nu poarta centura de siguranta. soferii vor fi obligati sa se asigure ca acestia vor purta centura.
Noile reglementari ale Codului Rutier ce vor intra in vigoare din 6 februarie vor face ordine si disciplina in conduita atat a pasagerilor cat si a soferilor.
Astfel, conform informatiilor Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud centura de siguranta va deveni absolut obligatorie si pentru pasagerii de pe bancheta din spate.
"Nu cred ca mai exista masini care sa nu fie prevazute cu centura de siguranta inclusiv pentru locurile din spate. Conform ordonantei 21/2014 conducatorul auto va trebui sa se asigure ca pasagerii aflati in masina vor purta centura de siguranta", a declarat pentru Bistriteanul.ro subinsp. Virginia Rosca, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud.
Cum se face transportul copiilor, potrivit NOULUI COD RUTIER
Printre principalele modificari ale NOULUI COD RUTIER se remarca cele referitoare la transportul copiiilor in masina. Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportati pe scaunele din fata, cu exceptia bebelusilor care sunt transportati cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu varste de pana la 3 ani nu mai pot fi transportati decat in scaune speciale.
"Copiii in varsta de pana la 3 ani nu pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia autovehiculelor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiului, daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. in aceste situatii, transportul se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul auto", se specifica in Codul Rutier.
De asemenea, copiii cu o inaltime de cel putin 135 de centimetri trebuie transportasi in scaun. "Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.", se arata in noul Cod Rutier.
Copiii cu o inaltime mai mare de 1,35 metri trebuie fixati cu centurile de siguranta in scaunele din spate. "Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul", se arata in noul Cod Rutier.
Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sanctionata cu pana la cinci puncte de amenda, adica aproximativ 450 de lei. Amenda maxima, de 9600 de lei, va fi aplicata soferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand semnalele acustice si vizuale sunt pornite
De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sanctionati si soferii sunt implicati in accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat. soferii care se incumeta sa treaca pe culoarea rotie a semaforului vor fi sanctionati cu amenzi de 4000 de lei.
Sursa: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email