ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-07-2016, ora 09:10

NATO si Rusia fac primii pasi spre impacare. Pretul pe care il vor plati americanii pentru ca Putin sa-i ajute impotriva ISIS

Articol de Cristian Amariei
Noul „razboi rece” ar putea sa se incheie in curand, judecand dupa semnalele transmise de la varful Aliantei Nord-Atlantice.

SUA si Rusia au inceput sa se apropie diplomatic, unite de lupta impotriva Statului Islamic. Situatia ar putea detensiona „noul razboi rece” anuntat de premierul rus, dar ar putea lasa fara protectie state ca Romania, Polonia sau tarile baltice, a caror politica a fost constat ostila Kremlinului.

Reuniune NATO-Rusia

NATO si Federatia Rusa ar urma sa organizeze, "la putin timp dupa" summitul Aliantei care va avea loc vineri si sambata la Varsovia, o noua reuniune menita sa imbunatateasca dialogul lor si sa evite incidentele militare, a anuntat luni secretarul general al organizatiei, Jens Stoltenberg, informeaza AFP.

"Consiliul NATO-Rusia poate juca un rol important in calitate de forum de dialog si pentru a spori previzibilitatea" in domeniul militar, a subliniat Stoltenberg in fata presei la Bruxelles. "Acesta este motivul pentru care noi lucram cu Rusia in vederea organizarii unei noi reuniuni la putin timp dupa summit", a adaugat Stoltenberg.

Intrebat in legatura cu subiectele care se vor afla pe ordinea de zi a unei asemenea reuniuni, el a declarat ca acestea nu au fost inca fixate, dar a dat asigurari ca vor fi abordate probleme de "transparenta" pentru a evita incidentele militare, precum si in materie de exercitii militare. In timpul viitorului summit care va avea loc in 8-9 iulie la Varsovia, sefii de stat si de guverne ai tarilor din NATO urmeaza sa parafeze
consolidarea flancului estic al Aliantei. Aceasta intarire, demarata de NATO incepand din 2014 in fata unei Rusii considerate "mai agresive", este una fara precedent de la sfarsitul "razboiului rece".

Turcia vrea sa coopereze cu rusii impotriva ISIS

Si tot luni, ministrul de externe turc, Mevlüt Çavusoglu, a propus Rusiei sa coopereze in lupta impotriva gruparii teroriste Stat Islamic, relateaza luni agentia de presa RIA Novosti in pagina sa electronica. "Vom coopera cu toti cei care se opun Statului Islamic. Inca de la bun inceput ducem aceasta lupta si am deschis baza de la Incirlik pentru cei care doresc sa ia parte in mod activ la ea. De ce nu am putea coopera in acelasi mod cu Rusia? Statul Islamic este inamicul nostru al tuturor si trebuie sa luptam cu el", a declarat Çavusoglu intr-un interviu pentru postul de televiziune TRT, citat de agentia rusa de presa Ria Nocosti.

In acelasi interviu el a subliniat importanta punerii in aplicare a unui mecanism pentru prevenirea oricaror incidente nedorite cu Rusia si a indicat ca a discutat aceasta tema vinerea trecuta, la Soci, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Continuarea pe stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii