STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
11-02-2016, ora 10:22
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
NATO isi intareste flancul estic. Trupe ale Aliantei vor fi trimise in Romania, din cauza amenintarii ruse
Articol de Cristian Amariei Ministrii apararii din NATO, reuniti la Bruxelles, au aprobat un plan de consolidare a prezentei Aliantei Nord-Atlantice in flancul sau estic, a declarat miercuri secretarul general Jens Stoltenberg. Masura este o incercare menita de a descuraja o posibila agresiune din partea Rusiei. Totodata, secretarul general al NATO a declarat miercuri ca intentioneaza sa se intalneasca cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cu ocazia Conferintei de securitate de la Munchen, prevazuta sa aiba loc la sfarsitul acestei saptamani.
Relatiile dintre NATO si Moscova au ajuns in ultimii doi ani la cel mai scazut nivel de dupa Razboiul Rece, in urma actiunilor Rusiei in Ucraina, unde este acuzata ca ii sprijina pe separatistii pro-rusi din est si unde a anexat Peninsula Crimeea.
Insa NATO trebuie sa ramana 'agila' si sa fie pregatita pentru alte amenintari, a avertizat Stoltenberg. Alianta se confrunta cu provocari precum conflictul din Siria, criza migratiei si raspandirea terorismului.
NATO a mai luat pana acum masuri pentru a le oferi noi garantii de securitate statelor membre din flancul sau estic, care se simt amenintate in special de Rusia. Noul plan urmareste sa mearga mai departe, propunand o combinatie de forte pe teren flexibile si intariri usor de desfasurat pentru a descuraja orice potential agresor.
"Ministrii apararii din NATO au convenit asupra unei prezente consolidate in flancul estic al Aliantei", a spus Stoltenberg in urma discutiilor de la Bruxelles. Este vorba de o prezenta "multinationala", pentru "a arata clar ca un atac impotriva unuia dintre aliati este un atac impotriva tuturor", a adaugat el, precizand ca toate statele membre vor raspunde la orice act de agresiune.
Noul cadru de aparare va include desfasurari de trupe prin rotatie, exercitii, echipamente pre-pozitionate si intariri usor de mobilizat, a spus Stoltenberg.
Detaliile planului, inclusiv numarul de militari si contributia fiecarei tari, urmeaza a fi stabilite de strategii militari in urmatoarele luni, inaintea Summitului NATO de la Varsovia din iulie.
Decizia de miercuri survine dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat saptamana trecuta ca va incerca sa obtina o majorare de patru ori — la 3,4 miliarde de dolari — a finantarii Washingtonului pentru securitatea europeana in bugetul pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 — 30 septembrie 2017), transmite Agerpres.
Banii vor fi folositi partial pentru a avea o forta de circa 3.000 de militari americani stationata in Europa, dar si echipamente militare in asteptare care ar putea fi folosite rapid in caz de urgenta, a precizat un oficial american sub acoperirea anonimatului. SUA spera ca aliatii sai sa le urmeze exemplul.
Conform noii initiative, o forta de pana la 6.000 de militari ar urma sa fie desfasurata prin rotatie in Polonia, Bulgaria, Romania si statele baltice, au precizat surse NATO sub protectia anonimatului. Agentiile Reuters si AFP scriu ca Alianta Nord-Atlantica ar putea trimite cate 1.000 de militari in Romania, Bulgaria, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.
Alianta instaleaza deja centre regionale in aceste tari, insa fiecare dintre acestea nu dispune decat de circa 50 de militari.
"Prezenta in Est va fi atat de mare pe cat vom avea nevoie", a spus miercuri Stoltenberg, adaugand ca scopul este de a se obtine un echilibru intre trupele de pe teren si fortele de intarire care pot fi desfasurate rapid. El si-a exprimat totodata speranta ca va putea fi mentinut un dialog deschis cu Rusia.
Alianta a depus eforturi sa respecte un acord convenit cu Rusia in 1997 de a se abtine "de la stationarea suplimentara permanenta a unor forte de lupta substantiale" in estul Europei.
Insa ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat NATO ca inflameaza temerile privind o amenintare din partea Rusiei pentru a-si justifica existenta si pentru a se extinde spre Est, intr-o declaratie pentru cotidianul Moskovski Komsomolet, preluata de agentia TASS.
NATO "ar trebuie sa ramana in granitele sale", a spus el, criticand Alianta pentru ca a invitat Muntenegru sa adere in randurile sale. Actiunile NATO afecteaza "stabilitatea globala", a avertizat Lavrov.
Serghei Lavrov si Jens Stoltenberg ar putea avea o intalnire in cadrul Conferintei de securitate de la Munchen.
''Intentionez sa am la Munchen o intalnire cu ministrul Lavrov. Aceasta intalnire va fi parte a dialogului nostru politic, pe care NATO nu l-a intrerupt niciodata cu Rusia. in vremuri dificile, ca cele de acum, este foarte important sa existe posibilitatea unui astfel de dialog'', a declarat secretarul general al NATO.
Sursa: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email