ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-05-2016, ora 09:11

NATO isi finalizeaza noua strategie de lupta impotriva Rusiei

Articol de Cristian Amariei
Sefii diplomatiei din tarile membre ale NATO s-au reunit joi la Bruxelles pentru a finaliza intarirea militara a flancului estic al Aliantei Nord-Atlantice, in fata unei Rusii considerate 'agresive', informeaza AFP.

In cursul summit-ului de la Varsovia de la inceputul lunii iulie, conducatorii celor 28 de tari urmeaza sa decida asupra trimiterii suplimentare de trupe in tarile baltice si in Polonia pentru a finaliza 'adaptarea (militara) cea mai importanta intreprinsa vreodata de la sfarsitul Razboiului rece'.

In fata 'unei Rusii tot mai agresive', NATO se adapteaza 'cu scopul de a gasi echilibrul intre aparare si dialog', a explicat Stoltenberg.

'Noi trebuie sa continuam se ne intarim capacitatile de descurajare printr-o prezenta avansata mai robusta' in Est, a pledat secretarul de stat american John Kerry in cursul serii.

El a reamintit, de asemenea, angajamentul tarilor din NATO — asumat in 2014, in tara Galilor (Marea Britanie) — de a sista reducerea constanta a cheltuielilor pentru aparare pentru a reveni intr-un deceniu la un nivel echivalent cu 2 % din PIB.

De la declansarea crizei ucrainene, in noiembrie 2013, NATO si-a multiplicat manevrele si patrulele maritime, terestre si aeriene in Est si intreprinde o serie de reforme pentru a creste rapiditatea desfasurarii si flexibilitatea fortelor sale.

Aceasta consolidare militara ar urma sa culmineze dupa summit-ul de la Varsovia prin trimiterea unor batalioane — prin rotatie — impreuna cu echipamentele lor de lupta in tari care au frontiera comuna cu Rusia.

'NATO a luat aceste masuri pentru ca Rusia a decis sa invadeze si sa ocupe Crimeea, iar apoi sa intervina in estul Ucrainei', a amintit un inalt responsabil american.

Pe plan politic, Muntenegrul a semnat joi, la Bruxelles, protocolul de aderare la NATO, care mai trebuie ratificat de parlamentele celor 28 de tari in urmatoarele 18 luni.

Moscova, care considera acest act o intruziune in sfera sa de influenta, protesteaza impotriva extinderii Aliantei in aceasta zona strategica. Dar premierul muntenegrean Milo Djukanovic s-a declarat 'mandru' ca tara sa va deveni al 29-lea membru al NATO dupa 10 ani de la declararea independentei, asigurand ca aceasta 'va aduce stabilitate in regiune si dincolo de ea'.

Tensiunile intre Moscova si NATO au escaladat recent in legatura cu scutul antiracheta american in curs de desfasurare in Romania si in Polonia, a carui comanda o va prelua NATO.

Incidente militare, mai mult sau mai putin grave, au loc la intervale regulate. in noiembrie 2015, Turcia a doborat un avion de vanatoare rusesc care — potrivit ei — patrunsese in spatiul sau aerian dinspre Siria. Mai recent, avioane rusesti au survolat un distrugator american in Marea Baltica.

Dupa o prima intalnire dupa 20 de luni la sediul NATO in aprilie, o noua reuniune intre ambasadorii tarilor aliate si omologul lor rus ar putea fi organizata inaintea summit-ului de la Varsovia pentru a se evita ca incidentele sa degenereze.

Dar 'daca este utilizata de Rusia ca perdea de fum pentru a continua aceeasi politica agresiva, aceasta nu ajuta la nimic', a avertizat Linas Linkevicius, seful diplomatiei lituaniene.

Alte tari ale NATO vor, dimpotriva, sa se evite ca acest viitor summit — 'incarcat simbolic' prin faptul ca se desfasoara la Varsovia — sa fie interpretat ca o demonstratie de forta 'indreptata impotriva Rusiei', ceea ce ar suna ca o 'revenire la Razboiul rece', potrivit unui diplomat.

Conflictul sirian, lupta impotriva gruparii Statul Islamic (SI), instabilitatea in Libia si criza migratorie si situatia din sudul Europei figureaza de asemenea pe agenda convorbirilor intre ministrii afacerilor externe din NATO, care se incheie vineri.

Alianta a inceput, de altfel, o apropiere fara precedent de UE, in special pentru a o ajuta sa faca fata crizei migratorii. De la inceputul lui martie, nave de razboi ale NATO navigheaza in Marea Egee pentru a supraveghea retelele de traficanti care opereaza de pe coastele turcesti, facand schimb de informatii cu granicerii greci, turci si UE.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: nato, rusia, strategie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii