Alianta Nord Atlantica a chemat Turcia si Rusia la dialog, pentru detensionarea crizei, dupa incidentul aviatic ce a tulburat relatiile dintre cele doua tari.
Este prima data cand fortele armate ale unui stat membru NATO doboara un avion
rusesc, de la Razboiul Rece incoace. Furios, Vladimir Putin spune ca Rusia "a fost injunghiata pe la spate" de Turcia, tara pe care a numit-o "complice a teroristilor".
Armata turca insista insa ca avionul Suhoi a fost avertizat de 10 ori ca ar fi patruns in spatiul sau aerian, dar Rusia respinge ferm aceasta versiune.
Doborarea avionului militar rus a declansat o confruntare diplomatica acuta si o reuniune de urgenta a NATO. Din evaluarile Aliantei Nord-Atlantice, rezulta ca avionul ar fi incalcat, intr-adevar, spatiul aerian al Turciei. Dar, incursiunea ar fi durat, totusi, foarte putin.
Statul major turc insista ca avionul rusesc Suhoi 24 a fost avertizat "de zece ori, in cinci minute", inainte sa fie doborat de doua F16 turcesti. Si Pentagonul confirma ca au existat aceste avertizari.
Steve Warren, purtator cuvant Pentagon: "Am fost in masura s-a auzim tot ce s-a intamplat. Aceste conversatii s-au purtat pe canale deschise. Sunt sigur ca si altii le-au auzit."
Reporter: "Puteti confirma ca au fost 10 avertismente ale pilotilor turci catre cei rusi?"
Steve Warren: "Da, pot sa confirm."
Cum s-a putut ajunge la o criza militara de asemenea proportii, intre o tara NATO, Turcia si Rusia
Teoretic, doborarea unui avion care bombardeaza fiefuri ISIS in Siria si nu iti ameninta tie, ca turc, tara, pare sa nu aiba rost.
Insa, avioanele rusesti au mai incalcat de doua ori in trecutul apropiat spatiul aerian al Turciei si, tot aceasta tara a doborat de curand o drona ruseasca ratacita pe teritoriul ei. Iar Turcia, care are probleme si cu razboiul din Siria, in general, dar si cu minoritatea Kurda si cu fundamentalistii islamici, pare ca vrea sa dea Rusiei un semnal de genul: "Pe aici nu se trece!"
Specialistii spun ca, la viteza unui Sukhoi 24, pilotului i se poate intampla intr-o secunda sa treaca deasupra Turciei fara sa-si dea seama, cativa kilometri nu inseamna aproape nimic.
Pe de alta parte, pe imaginile radar, publicate de turci, avionul rusilor pare sa fi trecut de doua ori pe deaupra Turciei, in bucla larga si, inca o data, in bucla stransa.
Pilotii s-au catapultat intr-un teritoriu sirian controlat de rebelii care i se opun lui Bashar al Assad.
Serghei Rudskoi, purtator de cuvant militar: "Potrivit informatiilor preliminare, unul dintre piloti a fost ucis in aer, cu tiruri de arma trase de la sol."
Un elicopter rusesesc, trimis sa-i caute pe cei doi piloti, a fost distrus cu tiruri de mortier ce veneau dinspre teritoriul controlat de rebeli. Un soldat rus de la bordul elicopterului a murit, restul echipajului a fost evacuat in siguranta, sustine statul major rus.
Vladimir Putin: "Este o lovitura in spate, data de complicii teroristilor. Cand a fost atacat, avionul zbura la 6 mii de metri altitudine, la distanta de 1 kilometru fata de teritoriul Turciei. Pilotii nostri nu reprezentau niciun pericol la adresa Turciei. Vor exista consecinte grave".
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Cum am mai repetat, in mod clar, suntem solidari cu Turcia si sustinem integritatea teritoriala a Turciei, aliatul nostru in cadrul NATO."
Barack Obama, presedintele SUA: "Turcia, la fel ca orice alta tara, are dreptul sa-si apere teritoriul si spatiul aerian. Ce este foarte important pentru noi este sa ne asiguram ca atat rusii, cat si turcii raman in contact unii cu altii, stabilesc exact ce s-a intamplat si iau masuri pentru a evita orice gen de escaladare a situatiei."
Analist: "Nu cred ca ne aflam in preludiul unui razboi, iar SUA au avut o reactie destul de prompta si au anuntat ca nu incurajeaza o asemenea atitudine. Iar pe de alta parte, Turcia, in ciuda irascibilitatii sale, cred ca in relatiile cu Rusia trebuie sa abordeze lucrurile de o cu totul alta maniera, cat de pilda relatia cu Siria."