ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-04-2016, ora 14:04

Muzica ii ajuta pe bebelusi sa invete sa vorbeasca (studiu)

Articol de Madalina Irimia
Muzica ii ajuta pe bebelusi sa invete sa vorbeasca, conform unui studiu publicat in Statele Unite, care a analizat comportamentul unor copii mici participanti la jocuri ce implicau ritmuri muzicale, relateaza marti AFP.

Cercetatorii au comparat 20 de copii de noua luni care au ascultat ritmuri muzicale batute intr-o mica toba cu alti 19 bebelusi de aceeasi varsta care se jucau cu alte jucarii (masinute sau cuburi). Ei au constatat ca bebelusii din grupul de jocuri muzicale prezentau o activitate mai intensa in regiunile creierului care asigura detectarea caracteristicilor vocale si muzicale, lucru important in invatarea limbii.

"Studiul nostru este primul desfasurat pe copii atat de mici care sugereaza faptul ca expunerea la ritmuri muzicale la o varsta frageda poate duce la imbunatatirea capacitatii de a detecta ritmuri in limbaj si le poate anticipa", arata Christina Zhao, cercetator la Institutul de invatare si de stiinte ale creierului (I-LABS) de la Universitatea Washington (nord-vest), principalul autor al studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). "Acest lucru inseamna ca o stimulare muzicala timpurie poate avea efecte mai extinse asupra capacitatilor cognitive", adauga ea.

Nou-nascutii si bebelusii experimenteaza un mediu complex, in care sunetele, lumina si senzatiile variaza in permanenta, arata Patricia Kuhl, co-director al I-LABS, coautor al cercetarii. "Pentru a dobandi capacitatea de a vorbi, copilul trebuie sa poata recunoaste tonuri si ritmuri si sa le anticipeze", arata ea, adaugand ca aceasta capacitate de perceptie sonora "este o aptitudine cognitiva importanta" si ca "imbunatatirea ei de timpuriu poate avea efecte durabile asupra invatarii".

Limba, ca si muzica, are caracteristici ritmice foarte puternice, subliniaza cercetatorii. Astfel, ritmul silabelor ajuta la distingerea sunetelor si la intelegerea a ceea ce spune cineva, iar capacitatea de a identifica diferentele dintre sunete ii ajuta pe bebelusi sa invete sa vorbeasca, explica ei.

Pentru a testa efectele unei invatari muzicale, cei 20 de bebelusi au participat timp de o luna la 12 sesiuni a cate 15 minute in laborator, cu parintii care le ghidau activitatile. Acestia bateau masura unor cantece pentru copii in trei timpi, cum ar fi valsul, sub conducerea unui cercetator. La o saptamana de la sfarsitul experimentului, toti bebelusii au fost supusi unei scanari pentru a vedea care regiune a creierului are o activitate mai intensa cand ascultau o serie de sunete muzicale si de cuvinte, pe ritmuri uneori alternate. Copiii din grupul cu jocuri muzicale au prezentat toti reactii cerebrale mai puternice, aratand ca pot detecta mai bine alterarile ritmice decat bebelusii din grupul martor.

Cercetatorii s-au ocupat indeosebi de doua regiuni cerebrale, cortexul auditiv si prefrontal, cheia atentiei si a concentrarii.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: muzica, bebelusi, vorbit
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  30.05.2017 23:31

wh0cd3983159 buy propecia arimidex no prescription ventolin cephalexin advair adalat

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii