ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-09-2015, ora 13:04

Mustul da in clocot in Moldova. Din 10 persoane, trei nu au putut fi salvate de medici

Articol de Cristian Amariei
Intoxicatiile inhalatorii cu gaze de fermentatie creeaza din ce in ce mai multe probleme in aceasta perioada. In doar cateva zile, s-au inregistrat doar in Moldova 10 persoane afectate de firberea mustului. 3 au murit iar alte 7 necesita tratament dupa ce au coborat in beciuri cu aerisire defectuoasa.

Ultimele victime sunt din Cucuteni- un pacienta de 80 de ani nu a mai putut fi salvata iar sotul de 81 a necesitat asistenta medicala de urgenta. Primul deces a fost la Bacau, un pacient de 26 de ani din Zapodia iar alte doua persoane intoxicate de 45 si 65 de ani, din aceeasi familie, au ajuns in coma dupa ce au coborat in beci pentru a a verifica cum fierbe vinul. In doar o ora alte doua persoane au fost victimele intoxicatiilor cu gaze de fermentatie la Vaslui.

„Gravitatea acestui tip de intoxicatie e dependenta atat de organism cat si de durata sau intensitatea expunerii. Aspectele clinice pot varia de la simple ameteli, cefalee, greturi, varsaturi pana la sincopa, asociata sau nu tulburarilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge pana la obnubilare, coma si deces.”, afirma medicul Tudor Ciuhodaru.

Ce trebuie sa stiti sa faceti

1. Nu intrati in incaperi in care fierbe vinul ce nu au o ventilatie corespunzatoare.
2. Anuntati mereu pe cineva ca veti intra intr-un spatiu inchis cu gaze de fermentatie.
3. Verificati oxigenul din incaperea in care intrati, eventual cu o lumanare aprinsa, care se va stinge daca nu exista suficient oxigen.
4. Sunt mai susceptibili cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
5. Nu intrati in incaperea in care exista deja o victima pentru ca este posibil sa va intoxicati si dumneavoastra.
6. Sunati la 112 in orice astfel de situatie-
7. Pacientul va beneficia de ventilatie corespunzatoare iar in cazul comei victima se mentine in pozitie laterala de siguranta.
     
Tag-uri: must, deces, moldova
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii