ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-02-2016, ora 11:57

Mucegaciul din perne poate provoca o boala de plamani incurabila

Articol de Madalina Irimia
Exista un mucegai microscopic care se formeaza cu timpul pe perna si ai carui spori eliminati pot provoca o boala de plamani extrem de grava. Acestia patrund in organism prin inhalare si la inceput provoaca simptome similare unei raceli banale.

Mucegaiul Aspergillus, ai carui spori se regasesc oriunde in jurul nostru, circuland prin aer si fiind uneori inhalati de unele persoane. Acestia pot chiar patrunde in aerul conditionat sau in sistemele de ventilatie.

Ca orice alt mucegai, acesta se formeaza in mediile calduroase si umede. Astfel, poate sa se formeze in bai si bucatarii. Daca este netratata la timp, boala provocata de mucegaiul Aspergillus poate degenera si chiar sa devina letala.

Un studiu din 2015 al Universitatii din Manchester a aratat ca mucegaiul Aspergillus se formeaza pe majoritatea pernelor - cel mai probabil se hranesc cu excrementele acarienilor.

Ca orice alt mucegai, acesta se formeaza in mediile calduroase si umede. Astfel, poate sa se formeze in bai si bucatarii (desi nu este cauza petelor negre de mucegai vizibile in anumite zone ale incaperii). Daca este netratata la timp, boala provocata de mucegaiul Aspergillus poate degenera si chiar sa devina letala.

Cel mai adesea mucegaiul poate conduce la reactii alergice, iar printre simptome se numara respiratia suieratoare si tusea. Persoanele care sufera de astm sunt in special expuse, una din 40 de persoane sunt prezinta simptome grave. In mod normal, sistemul imunitar al majoritatii oamenilor pot distruge sporii inhalati. Persoanele care sufera de exemplu de astm sau au avut o operatie la nivelul plamanilor, sunt mult mai vulnerabile.

Daca aceasta afectiunea plamanilor nu este trata la timp, se poate agrava si deveni letala.

Statisticile arata ca anual, in jur de 700 de oameni sunt afectati de Aspergillus, desi unii experti sunt de parere ca numarul celor afectati este de zece ori mai mare . Problema este ca sistemele medicale actuale nu pot detecta cu precizie infectiile cu acest mucegai.

Motivul pentru care unele persoane sunt mai vulnerabile la acest mucegai nu este inca clar. Profesorul David Denning, expert in boli infectioase, considera ca este posibil ca boala sa fie cauzata de o combinatie de factori precum: afectiuni preexinstente a plamanilor, mostenirea genetica si expunerea prea lunga la mucegaiul Aspergillus.

Exista un test imunologic de precipitare (anticorp capabil sa determine un precipitat vizibil cu antigenul sau specific) care poate detecta prezenta anticorpilor aspergillus.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii