Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Motivul surprinzator pentru care 30% din oameni par mai urati decat sunt de fapt
Articol de Madalina Irimia„Dat fiind ca fetele oamenilor contin foarte multe informatii pe care alti oameni se bazeaza in interactiunile din societate, nivelul de oboseala pe care il proiecteaza o persoana poate afecta modul in care altii se comporta in raport cu ea”, explica Tina Sundelin.
Multi oameni constientizeaza ca viata moderna ne face sa dormim insuficient, iar statisticile colectate de cea mai importanta organizatie de profil din SUA, „The American Academy of Sleep Medicine”, arata ca aproximativ 30% dintre adulti au parte in mod constant de somn insuficient.
Un nou studiu publicat in editia din luna septembrie a jurnalului stiintific Sleep arata ca somnul insuficient afecteaza trasaturi faciale precum ochii, gura si pielea, iar aceste trasaturi indica altor persoane absenta somnului.
Rezultatele cercetarii arata ca fetele indivizilor care nu au dormit suficient sunt percepute de alte persoane ca avand pleoape lasate, ochi rosii, ochi umflati si cercuri negre sub ochi. Totodata, somnul insuficient era asociat pielii mai palide, mai multor riduri si, in zona gurii, colturilor lasate. De asemenea, oamenii par mai tristi atunci cand dorm insuficient, iar tristetea este asociata si aspectului obosit.
„Dat fiind ca fetele oamenilor contin foarte multe informatii pe care alti oameni se bazeaza in interactiunile din societate, nivelul de oboseala pe care il proiecteaza o persoana poate afecta modul in care altii se comporta in raport cu ea”, explica Tina Sundelin, student doctoral in cadrul Universitatii Stockholm si totodata autor al acestei cercetari.
„Acest lucru nu este relevant doar in cazul interactiunilor sociale private, ci si in cazul interactiunilor oficiale”, explica Sundelin.
Studiul a fost efectuat la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. Zece voluntari au fost fotografiati in doua ocazii separate: dupa 8 ore de somn si dupa 31 de ore de deprivare de somn. Fotografiile au fost realizate in ambele cazuri la ora 14:30, in laborator. Ulterior, 40 de participanti au notat 20 de fotografii faciale in functie de 10 aspecte ale fetei.
Autorii studiului subliniaza ca folosesc o retea neuronala specializata pentru a percepe fetele altor persoane, aceasta fiind una dintre cele mai dezvoltate abilitati de perceptie vizuala cu care sunt inzestrati oamenii. Totodata, cercetatorii noteaza ca modul in care judecam fetele altor persoane influenteaza modul in care percepem trasaturi precum gradul de incredere, agresivitatea si competenta unei persoane.
Reprezentantii American Academy of Sleep Medicine afirma ca tulburarile de somn au atins proportii epidemice si recomanda persoanelor afectate sa se adreseze unui specialist.
Sursa: descopera.ro
Foto: happy.fm
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email