ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-08-2013, ora 08:03

Moldova si Muntenia, cele mai bune piete pentru afacerile in constructii - studiu

Articol de Madalina Irimia

Investitiile financiare pentru sosele, strazi, drumuri si cladiri administrative au avut o evolutie uniforma in ultimii sase ani. Cel mai fructuos a fost totusi 2008, cand s-a construit de 3,25 miliarde de euro, se arata intr-o analiza a pietei de constructii, realizata de Trendelligent.

In Moldova si Bucovina exista cea mai buna piata pentru constructii, in conditiile in care companiile care activeaza in aceste regiuni au inregistrat cel mai mare numar de proiecte (in medie trei proiecte/firma), dar au obtinut si cele mai mari contracte, ca valoare (aproximativ cinci milioane euro valoare totala medie a proiectelor implementate in Bucovina, si valoare totala medie de 14,3 milioane euro pentru proiectele realizate in Moldova).

In ceea ce priveste proiectele finantate din fonduri UE, cea mai buna situatie, din punct de vedere al banilor atrasi, este intalnita la firmele din Moldova si Muntenia. Cele aproximativ 22% dintre firmele care deruleaza contracte in Moldova au proiecte finantate din fonduri UE in valoarea totala medie de 27 milioane de euro, iar cele aproximativ 16% firme ce implementeaza proiecte in Muntenia au si proiecte finantate din fonduri UE a caror valoare totala medie se ridica la circa 41,6 milioane euro.

Studiu are la baza date de la Institutul National de Statistica si o ancheta sociala realizata pe un esantion de peste 200 de agenti economici din domeniul constructiilor civile si industriale cu cifra de afaceri de peste un milion de euro, care deruleaza proiecte in Bucovina, Moldova, Muntenia si Dobrogea.

Un alt studiu, realizat de Institutul pentru Politici Publice de aceasta data, arata ca abonarea la banii statului nu reprezinta totusi o reteta sustenabila pentru succes. Companiile care au castigat cele mai mari contracte de achizitii publice in perioada 2009-2010 n-au reusit sa mentina succesul si in cursul anului trecut. Fara aceeasi sustinere din partea statului, firmele din top cinci au inregistrat pierderi de sute de milioane de euro sau profituri inzecit mai mici.

De la inceputul crizei economice, circa 90 de mii de firme romanesti au intrat in insolventa, adica aproape 10% din totalul firmelor active din Romania. Numarul insolventelor a crescut exponential de la an la an, cu o mica ameliorare in 2011. In ciuda agoniei generale a mediului de afaceri, au existat si companii care au prosperat in aceasta perioada, una dintre retete fiind si afacerile cu statul - un izvor nesecat de resurse.

Mai exact, Romania a cheltuit 19 miliarde de euro in perioada 2009-2010, prin proceduri de atribuire facute prin sistemul electronic de achizitii publice (SEAP). Iar suma nu reprezinta decat putin peste 40% din volumul total al contractelor atribuite de autoritati in aceasta perioda, insa ca posibilitatile de monitoriare a achizitiilor derulate in afara SEAP sunt limitate.

Potrivit clasamentului, Tehnologica Radion, FISE Electrica SERV, DELTA ACM 93 si Spedition UMB sunt firmele care au obtinut cei mai multi bani prin contracte cu statul, in perioada 2009-2010.

Sursa: business24.ro

Foto: capital.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii