ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-04-2014, ora 17:00

Modul delicios prin care putem preveni dementa: bautura gustoasa care ne ajuta mintea sa functioneze eficient

Articol de Madalina Irimia

Doua cani de ciocolata calda pe zi pot imbunatati performantele mentale ale persoanelor in varsta, subliniaza un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard.

Unele varietati de cacao fierbinte contin mult flavanol, un antioxidant natural si compus care imbunatateste fluxul sanguin. Scopul studiului a fost de a observa daca consumul regulat de ciocolata calda poate imbunatati fluxul sanguin cerebral, ajutand astfel functiile cognitive

Mentinerea fluxului sanguin normal asigura necesarul de oxigen si de glucoza din creier, sustinand buna functionare a proceselor cognitive. Desi, creierul reprezinta doar 2 procente din masa corporala, el consuma mai mult de 20 de procente din totalul oxigenului si a energiei din trup.

Pentru studiu, oamenii de stiinta au ales un esantion de 60 de indivizi cu media de varsta de 73 de ani. Timp de o luna, participantii au fost rugati sa consume zilnic cate doua cani de cacao fierbinte. Niciunul dintre subiecti nu suferea de dementa, desi 18 dintre ei aveau probleme circulatorii la nivelul arterei cerebrale medii la inceputul studiului.

In urma experimentului ce a presupus consumul de ciocolata calda, acest subgrup (care suferea de probleme circulatorii) a experimentat o crestere a fluxului sanguin de 8 procente care s-a tradus printr-o memorie care functiona cu o viteza mai mare.

In schimb, subiectii care nu aveau probleme circulatorii nu au suferit niciun fel de imbunatatiri.

Invatam mai mult despre fluxul sanguin din creier si efectele sale asupra capacitatilor de gandire”, a declarat autorul studiului Dr. Farzaneh Sorond. „Pe masura ce diferite arii din creier au nevoie de mai multa energie pentru a-si realiza sarcinile, ele au nevoie si de un flux sanguin mai bun. Aceasta relatie, poarta numele de cuplaj neurovascular si ar putea juca un rol important in boli precum Alzheimerul”, a mai explicat acesta.

Desi, in studii anterioare, flavonoizii au fost implicatii in abilitatea acestei bauturi de a combate dementa, aceasta cercetare nu a subliniat existenta diferentelor dintre cei care au consumat bautura bogata in flavoinoizii si alti subiecti care au consumat un nivel scazut de flavonoizi. Prin urmare, exista posibilitatea ca si alti compusi din cacao sa aduca beneficii creierului, sau ca un consum slab de flavonoizi este suficient pentru imbunatatirea functiilor cognitive.

Sursa: descopera.ro

Foto: sheknows.com

     
Tag-uri: ciocolata, memorie, varsta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii