ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-01-2016, ora 14:02

Modificarea genelor umane ar putea fi valorificata in beneficiul nostru

Articol de Madalina Irimia
Nu exista un motiv plauzibil pentru care oamenii de stiinta sa nu dezvolte tehnicile de modificare genetica

Zilelele acestea, reprezentantii Autoritatii de Embriologie din Marea Britanie se vor intalni cu cercetatorul Kathy Niakan (Institutul "Francis Crick" din Londra), pentru a discuta propunerea inedita pe care aceasta a facut-o. Daca vor obtine avizul Autoritatii, dr. Niakan si echipa sa de cercetare vor deveni primii geneticieni britanici care vor modifica embrioni umani, folosind o tehnica denumita Crispr-Cas9.

Experimentul oamenilor de stiinta are ca scop identificarea rolului pe care il joaca genele umane in primele stagii de viata ale embrionului. Prin intermediul noii tehnici, gene tinere sunt inserate in celule sanatoase, iar cele bolnave sunt eliminate. Embrionii folositi vor fi prelevati de la femei tinere, prin liber consimtamant, cu conditia ca ovulul fecundat sa nu depaseasca 14 zile de viata. Dr. Niakan spera ca experimentul va aduce noi informatii in domeniul cercetarii embrionare si va ajuta la imbunatatirea tratamentelor de fertilizare in vitro.

Studiile din domeniul geneticii intampina numeroase dificultati, mai ales in momentul in care se pune problema modificarii genetice a organismelor. Situatia la nivel mondial pare sa se imbunatateasca, dat fiind faptul ca, de exemplu, Parlamentul britanic si-a dat acordul privind utilizarea tratamentelor de fertilizare, in scopul prevenirii bolilor genetice la copiii nenascuti.

Doua treimi din totalul embrionilor umani nu reusesc sa se dezvolte in mod normal. in fiecare an, 7,9 milioane de copii (aproximativ 6% din nasterile de la nivel mondial) se nasc cu boli genetice. Cu toate acestea, in general, reproducerea speciei noastre nu este afectata de aparitia unor astfel de anomalii. Astfel, daca asociem reproducerea cu riscul de a disparea ca specie, vom renunta, in mod treptat, la a o perpetua.

Prin urmare, nu exista un motiv plauzibil pentru care oamenii de stiinta sa nu dezvolte tehnicile de modificare genetica. in acest sens, un pas important il va realiza dr. Niakan, impreuna cu echipa sa de cercetare.

Cercetatorii britanici spera ca metoda Crispr-Cas 9 sa fie imbunatatita in timp, pentru ca incercarile lor sa nu fie in zadar. in tot acest timp, specialistii incearca sa convinga opinia publica internationala de beneficiile pe care le poate aduce metoda pe care ei au dezvoltat-o.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii