Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Modalitati de plata a pensiilor private. Variante posibile!
Articol de Cristian AmarieiParticipantii la fondurile de pensii private vor putea opta dupa incetarea perioadei active intre mai multe modalitati de incasare a banilor, cum ar fi o suma lunara pana la deces sau pana la o anumita data, o alta varianta fiind stabilirea unui interval de plata cuprins intre 5 si 10 ani.
Modalitatile de plata se regasesc intr-un nou proiect de lege intocmit de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care va reglementa plata pensiilor private pentru cei care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III).
In prezent, seste 6,2 milioane de persoane contribuie la aceste fonduri.
In cazul Pilonului II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor incepe sa fie incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I).
In prezent, varsta de pensionare este de 59 de ani si 8 luni pentru femei si de 64 de ani si 8 luni pentru barbati. Pana in 2030, varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.
La Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de sapte ani si sase luni.
Potrivit poiectului de lege, de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii private alege furnizorul.
"Furnizorul nu poate refuza nicio cerere de obtinere a unei pensii private daca persoana indeplineste conditiile legale. In termen de 5 zile calendaristice de la depunerea cererii de obtinere a unei pensii private si de la semnarea unui act individual de aderare, furnizorul notifica administratorul fondului de pensii private la care solicitantul este participant, cu privire la decizia participantului de a opta pentru o pensie privata. In termen de 5 zile calendaristice de la primirea notificarii, administratorul unui fond de pensii private este obligat sa efectueze calculul valorii activului personal net al participantului", se arata in proiect.
Integral pe realitatea.net
Foto: asimag.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email