A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834061.9458.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Mitul celor 9 luni: cat dureaza sarcina la om?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-08-2013, ora 11:11

Mitul celor 9 luni: cat dureaza sarcina la om?

Articol de Cristian Amariei

Contrar convingerilor majoritatii oamenilor, durata sarcinii la specia umana este foarte variabila, iar aceste variatii pot fi neasteptat de mari - pana la 5 saptamani, dupa cum arata un studiu recent.

In studiul publicat in Human Reproduction, cercetatorii prezinta o concluzie surpinzatoare pentru multi: ideea ca perioada de gestatie la om ar fi de 9 luni, cu o variatie de doar cateva zile, cum se crede indeobste, este eronata. In realitate, durata sarcinii poate varia, in mod natural, cu pana la 5 saptamani.

In mod obisnuit, data nasterii se calculeaza pe baza datei la care a inceput ultima menstruatie, adaugandu-se la aceasta data 280 de zile.

Totusi, doar 4% dintre femei nasc dupa 280 de zile de la data ultimei menstruatii si numai 70% nasc in urmatoarele 10 zile, chiar si atunci cand data nasterii este estimata mai precis, cu ajutorul ecografiei.

Acum, pentru prima data, o echipa de specialisti americani, din cadrul National Institute of Environmental Health Sciences, a putut stabili momentul precis in care o femeie ovuleaza si momentul in care ovulul fertilizat se implanteaza in uter, in cazul unei sarcini survenite natural, si au urmarit sarcina pana la momentul nasterii. In acest mod, au putut stabili duratele precise a 125 de sarcini

Iata cateva dintre concluziile lor:

-durata medie a intervalului dintre ovulatie si nastere a fost de 268 de zile (38 de saptamani si 2 zile).

- totusi, dupa excluderea a 6 sarcini care s-au finalizat cu nasteri premature, au constatat ca lungimea perioadelor de sarcina varia cu pana la 37 de zile.

-femeile mai in varsta tind sa nasca mai tarziu, fiecare an in plus corespunzand, in medie, unei zile in plus de durata a sarcinii.

-femeile care au avut ele insele o greutate mai mare cand s-au nascut tind sa aiba sarcini cu durata mai lunga

- durata sarcinilor la una si aceeasi femeie tinde sa fie constanta.

Pana acum, desi se cunostea faptul ca sarcina poate varia ca durata, variatiile erau atribuite, in cea mai mare parte, erorilor de estimare a varstei sarcinii. Insa cercetatorii americani afirma ca au masurat foarte precis durata sarcinii, de la ovulatie pana la nastere, si totusi au gasit ca exista variatii foarte mari, de peste 5 saptamani - un rezultat atat de surprinzator, incat cercetatorii s-au declarat ei insisi fascinati de descoperire.

Posibilitatea ca durata sarcinii sa varieze in mod natural a fost putin studiata, deoarece pana acum era imposibil sa fie diferentiate erorile de calcul de variabilitatea naturala, de vreme ce nu se putea masura absolut precis varsta embrionului.

Cercetatorii americani au reusit sa urmareasca precis evolutia sarcinii analizand nivelul a trei hormoni din mostre de urina provenite de la femei gravide care luasera parte anterior la un alt studiu, North Carolina Early Pregnancy Study, care a avut loc intre anii 1982-1985.

Folosind datele din acest studiu, referitoare la nivelul de hormoni din urina, cercetatorii au putut identifica momentul in care fiecare femeie a ramas gravida.

Cei 3 hormoni analizati - hCG (gonadotropina corionica umana), estron-3-glucoronida si pregnanediol-3-glucoronida - prezinta variatii specifice ale concentratiei lor in urina, care pot indica momentul in care organismul femeiii intra in starea de graviditate.

In 2010, cercetatorii au contactat femeile care participasera la studiul din anii 1980 si le-au cerut detalii despre modul in care decursese nasterea. Au exclus cazurile in care fusese vorba despre nasteri provocate sau despre operatii cezariene programate (care afecteaza durata naturala a sarcinii), ca si pe cele in care femeile fusesera expuse la dietilstilbestrol - un compus chimic care afecteaza sistemul endocrin si scurteaza durata sarcinii. In acest mod, au calculat durata naturala a 125 de sarcini.

Desi cercetatorii afirma ca este prea devreme pentru a face recomandari clinice pe baza acestor rezultate, fiind necesare si alte studii in domeniu, ei considera totusi ca trebuie retinut faptul ca durata sarcinii la om prezinta o variabilitate mult mai mare decat se credea, iar medicii ar trebui sa aiba in vedere si acest lucru atunci cand decid daca sa intervina sau nu in desfasurarea unei sarcini.

Sursa: descopera.ro

Foto: telegraph.co.uk

     
Tag-uri: femeie, sarcina, perioada
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii