ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-11-2014, ora 09:04

Mitinguri pentru alegeri libere si corecte in diaspora. Mii de oameni au cantat in cor „Desteapta-te, romane”

Articol de Cristian Amariei
Nici nu a inceput bine campania electorala ca in mai multe orase din tara au loc mitinguri de protest pentru alegeri libere si corecte. Cele mai multe dintre adunari au fost anuntate si organizate pe retelele de socializare.

Sibiul a dat tonul, iar sambata seara mii de oameni s-au stans in Timisoara, Iasi, Oradea, Cluj sau Bucuresti, unde au manifestat pentru organizarea de alegeri libere si corecte. Totul dupa ce romanii din diaspora nu au putut sa voteze cu totii in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Manifestatii au avut loc saptamana aceasta si in marile capitale ale Europei, unde romanii din diaspora si-au manifestat nemultumirea pentru felul in care a fost organizat primul tur al alegerilor prezidentiale.

Protestul din Capitala, care a inceput in Piata Universitatii si a continuat cu un mars spre sediile Guvernului si MAE, apoi pe Calea Victoriei si prin Centrul Istoric, s-a incheiat dupa cinci ore, manifestantii anuntand ca vor continua protestul duminica, de la ora 17.00, la Universitate.

Constantenii s-au adunat incepand cu ora 18.00, in fata Prefecturii Constanta.
Manifestantii au cantat "Desteapta-te romane" si au avut pancare pe care scria "In turul doi vrem sa votam si noi", "Romania e si tara romanilor de afara".
Acțiunea de la Constanta a durat aproximativ o ora si jumatate si s-a incheiat fara incidente.

Aproximativ 500 de persoane au participat, sambata seara, la Iasi, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora. Oamenii au inceput sa se adune in Piata Palatului Culturii din Iasi, incepand cu ora 18.00.
Cei prezenti in piata au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean, pe care l-au acuzat ca a blocat accesul romanilor din strainatate la vot si au indemnat iesenii sa iasa masiv la vot in turul II al alegerilor prezidentiale.
Totodata, participantii la miting l-au huiduit pe primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, intrucat edilul social-democrat a refuzat sa aprobe un mars prin centrul orasului.
Manifestarea a durat aproape doua ore si s-a incheiat fara incidente. In zona au fost mobilizate importante forte de ordine. Organizatorii au anuntat ca un nou protest la Iasi va avea loc vineri.

O persoana care participa la mitingul de la Timisoara, de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor, a fost ridicata de politisti, dupa ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alti sase participanti au fost amendati, pentru adresare de injurii.
Potrivit jandarmilor, un participant la mitingul de la Timisoara a fost ridicat de oamenii legii, dupa ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist de la o televiziune.
Barbatul respectiv urmeaza sa fie dus la Politie, pentru audieri.
De asemenea, alte sase persoane prezente la miting au fost amendate cu cate 200 de lei, pentru adresare de injurii.
Mitingul de la Timisoara, la care au participat peste o mie de persoane, s-a incheiat la ora 20.00, asa cum era programat.

Numarul persoanelor care participa, sambata seara, la Cluj-Napoca, la o actiune in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale, a depasit 5.000, transmite corespondentul Mediafax.
Initial, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat, incepand cu ora 18.00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Ulterior, oamenii au plecat in mars spre Bulevardul Eroilor, pe traseu alaturandu-li-se alte 3.000 de persoane.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii