ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-07-2016, ora 10:58

Ministrul canadian al Migratiei va discuta cu CE despre eliminarea vizelor pentru romani si bulgari pentru a nu risca blocarea Acordului comercial UE-Canada

Articol de Cristian Amariei
Ministrul canadian al Migratiei va participa saptamana viitoare la o intalnire cu CE privind reciprocitatea exonerarii vizelor, in contextul in care Romania si Bulgaria ar putea vota impotriva Acordului UE-Canada, ca reactie fata de refuzul Guvernului de a elimina vizele pentru romani si bulgari.

Urmatoarea etapa pentru ratificarea Acordului comercial UE-Canada trebuie sa aiba loc la inceputul saptamanii viitoare, cand ministrul canadian al Migratiei este asteptat la Bruxelles pentru a rezolva problema generata de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele in cazul cetatenilor romani si bulgari, relateaza CBC News.

In contextul in care Uniunea Europeana intentioneaza sa aprobe in luna octombrie Acordul economic si comercial complet cu Canada (CETA), aceasta tara trebuie sa actioneze sau risca blocarea acestui acord prin dreptul de veto al statelor care nu vor ca cetatenii lor sa fie tratati precum cetateni UE de rangul doi, comenteaza CBC News.

In aprilie, Canada si Statele Unite au primit la dispozitie inca trei luni pentru a se conforma cu politica UE privind reciprocitatea exonerarii vizelor: tarile ale caror cetateni nu au nevoie de vize UE, trebuie, in schimb, sa permita calatoriile fara vize pentru toti cetatenii UE.

Canada solicita in prezent vize cetatenilor romani si bulgari, in timp ce Statele Unite solicita vize cetatenilor din cinci state membre UE.

Comisia Europeana se va intruni pe data de 13 iulie pentru a analiza daca sa impuna un regim de vize reciproce cetatenilor canadieni si americani.

Biroul lui McCallum a confirmat ca acesta se va afla la Bruxelles in perioada 10-12 iulie pentru a participa la intalniri cu rolul de a sustine adoptarea CETA si de a "reitera pozitia Canadei cu privire la mecanismul de reciprocitate al vizelor".

Daca una dintre cele doua tari refuza sa semneze, acest lucru poate bloca acordul, mai comenteaza CBC News.

In luna mai, ambasadorii din Romania si Bulgaria au trimis o scrisoare la Uniunea Europeana in care sustin ca statele lor ar putea vota impotriva Acordului comercial UE-Canada in semn de protest fata de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele in cazul cetatenilor romani si bulgari, informa publicatia EUObserver.

"Ar fi foarte dificil ca, in actualul context, guvernele din Bulgaria si Romania sa gaseasca argumente in favoarea adoptarii Acordului economic si comercial complet Canada-UE (CETA), dat fiind ca Guvernul canadian continua sa aplice un tratament discriminatoriu cetatenilor nostri", se arata intr-o scrisoare a ambasadorilor roman si bulgar la Uniunea Europeana.

Sintagma "tratament discriminatoriu" este o referire la mentinerea de catre Canada a vizelor de calatorie pentru cetatenii romani si bulgari.

"Lipsa unui angajament din partea partii canadiene si a stabilirii unui termen pentru eliminarea vizelor constituie un obstacol politic grav asupra perspectivei ca Guvernul bulgar sa aprobe acordul comercial", a declarat ambasadorul Bulgariei, Dimitar Tzancev, la reuniunea de la Bruxelles.

Conform unui diplomat european, declaratia reprezentantului Bulgariei a fost primita atunci cu tacere de catre ceilalti participanti la reuniune. Nu este clar daca Romania si Bulgaria vor putea bloca aprobarea Acordului comercial UE-Canada. Comisia Europeana va stabili daca tratatul va trebui ratificat sau nu de catre parlamentele statelor membre UE ori va avea nevoie doar de votul Consiliului UE. in Consiliul UE, Romania si Bulgaria pot pierde la vot.

Ministrul canadian al Comertului Exterior, Chrystia Freeland, si-a exprimat increderea ca problema vizelor se va rezolva, astfel incat sa nu fie pusa in discutie semnarea acordului.

Sorin Moisa, reprezentant al Romaniei in Parlamentul European, a declarat pentru CBC News ca daca solutia nu este anuntata saptamana viitoare, aceasta ar trebui sa fie prezentata cel tarziu in septembrie. "In caz contrar, avem o problema majora", a spus el.

Sursa: mediafax.ro
     
Tag-uri: canada, eliminare, vize
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii