A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661992.6576.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ministrul Sanatatii: „Ii vom proteja pe cei care vor arata adevarul din spitalele romanesti”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-08-2016, ora 11:34

Ministrul Sanatatii: „Ii vom proteja pe cei care vor arata adevarul din spitalele romanesti”

Articol de Madalina Irimia
Musamalizarea infectiilor nosocomiale nu mai este acceptabila, astfel ca acum raportarea acestora se face lunar, a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, la Realitatea TV. Acesta a mai precizat ca pana la finalul mandatului va pune in aplicare un plan de investitii - constructia a trei spitale regionale si extinderea unor unitati medicale deja existente -, precum si achizitia de aparatura de specialitate.

”Spitalul de Arsi este sub jurisdictia secotului 1, iar cu primarul vom avea intalnire vineri. Solutia este una pe termen scurt: renovarea sectiei de Terapie Intensiva. Pe termen mediu si lung, trebuie o alta cladire. Vom discuta cu primarul si vom vedea in ce masura Primaria Sectorului 1 vrea sa se implice in acest domeniu. Cred ca Primaria este interesata de sanatate si este interesata ca lcouitorii sectorului 1 si nu numai sa beneficieze de servicii bune”, a declarat ministrul Sanatatii.

Exista autoritati publice locale, cum e Consiliul Judetean Calarasi, care fac o treaba foarte buna in ceea ce priveste Sanatatea, sustine Vlad Voiculescu, precizand ca in acest oras s-au luat masuri pentru a fi adusi medici tineri in spitalele din zona, pentru a le asigura case si a le suplimenta veniturile. ”In tara sunt necesare investitii care nu pot fi facute doar de Minister, ci este nevoie de o cooperare cu autoritatile locale”, a completat acesta.

”Spitalul de Arsi apartine de spitalele care tin de Ministerul Sanatatii, insa cladirea sa apartine sectorului 1. Tipul acesta de siuatie complexa nu ajuta spitalele. Floreasca este un alt exemplu”, a mai spus ministrul.

Referitor la angajatii din sistemul medical care au curajul sa arate public neregulile din spitale, Ministerul ii va proteja va proteja, sustine Voiculescu. ”Vom proteja pe oricine va spune adevarul. Nu ne vom implica intr-un conflict intr-un colectiv. Daca avem informatii ca ceea ce se intampla acolo nu e in regula, atunci vom reactiona”, a explicat el.

”Am primit 570 de milioane de lei, dintre care 297 de milioane merg catre Ministerul Sanatotii si restul catre CNAS. Ne ajuta sa punem in ordine plata garzilor medicilor, sa marim salariile si ne ofera un pic de respiro pentru cateva masuri de eficientizare - achizitii publice centralizate care vor aduce economii la bugetul Ministerului si la bugetul se stat”, a precizat Vlad Voiculescu.

”Nu vor avea loc privatizari, dar putem vorbi despre parteneriat public privat”

Ministrul Sanatatii sustine ca exista doua planuri pana la finalul mandatului. Un plan de investitii care sa puna lucrurile pe o traiectorie clara pentru urmatorii ani, care pleaca la trei spitale regionale ce vor fi cele mai mari investitii facute in spitale in urmatorii 25 de ani. Pe langa asta vin alte proiecte de investitii - un nou spital de Arsi, extinderea spitalului 'Marie Curie', o noua cladire a Spitalului 'C.C. Iliescu'. Nu vor avea loc privatizari. Daca vorbim despre parteneriat public privat, da. Acesta prevede ca partenerul privat sa construiasca spitalul si apoi sa se ocupe de operarea cladirii; actul meddical ramane in totalitate la stat”, a mai afirmat acesta.

Pentru hepatita C, va fi extins programul de tratament cu tratament interferon free catre bolnavii in stare incipienta, a anuntat Voiculescu, subliniind ca are in vedere mai multe molecule pe langa acestea.

”Lipsesc si medicamente ieftine de ani de zile. Are de-a face cu politica noastra de preturi; vorbim despre Ordinul 75, a carui aplicare am amanat-o pana in noiembrie . in urmatoarele saptamani vom veni cu o noua metodologie de preturi”, a informat ministrul.

Despre problemele legate de aprovizionarea cu vaccinuri, Voiculescu a mentionat ca ”pentru un anumit vaccin este o chestiune legata de o companie care e in insolventa. incercam sa iesim din acest contract. in urmatoarele zile vom avea o solutie”. Referitor la distributia lor, ”se intampla ca o companie sa nu-si onoreze obligatiile, iar daca MS este prins de acel contract nu poate cumpara de la alta companie, dar dincolo de aceste probleme avem in lucru Legea Vaccinarii pe care o vom promova in septembrie. Aceasta are in vedere si stocuri mult mai largi”, a adaugat ministrul.

Vlad Voiculescu a explicat ca este esential ca spitalele in care investim sa aiba laborator propriu, de aceea in rezolvarea problemei infectiilor nosocomiale se afla pe lista doar 72 de spitale.

Raportarea infectiilor nosocomiale se face acum lunar catre Directiile de Sanatate Publica, a anuntat ministrul. ”Ceea ce avem in vedere este schimbarea contractului de management, astfel incat raportarea infectiilor nosocomiale sa nu mai fie sanctionata (...) Infectiile nosocomiale sunt o hartie de turnesol. Sistemul de sanatate nu s-a deteriorat brusc, ci treptat. am ajuns intr-un moment in care musamalizarea nu mai este acceptabila. Nu e suficient, dar este un inceput”, sustine Voiculescu.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii