A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664995.428.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ministrul Muncii: „Ordonanta salarizarii bugetarilor s-a facut in mai putin de 24 de ore. Nu au verificat grila”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
20-04-2016, ora 14:02

Ministrul Muncii: „Ordonanta salarizarii bugetarilor s-a facut in mai putin de 24 de ore. Nu au verificat grila”

Articol de Madalina Irimia
Ordonanta de urgenta privind salarizarea in sistemul bugetar, propusa si apoi retrasa de fostul ministru al Muncii, Ana Costea, a fost elaborata in mai putin de 24 de ore, fiind preluata din legea salarizarii, insa grila nu a fost temeinic verificata, a declarat, marti, noul ministru al Muncii, Dragos Pislaru.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a precizat ca proiectul de Ordonanta de Urgenta, propus de ministrul Ana Costea, a fost elaborat intr-un interval mai scurt de 24 de ore, de catre Ministerul Muncii impreuna cu Ministerul Finantelor, "care au validat niste cifre", arata News.ro.

"In acel inerval nu au avut timp, practic, sa lucreze. Eu nu am fost autorul acestei ordonante. Deci asta se intampla in cursul unei zile de luni, eu marti dimineata, la ora 8:00, am vazut prima data acel text si am avut intalnirea in care a fost prezentat. (...)

Ordonanta a fost elaborata si a fost preluata in mai putin de 24 de ore. Legea a fost elaborata intr-un mecanism care a durat timp de doua luni si jumatate. Ordonanta care a fost preluata din lege a fost creata in 24 de ore, pentru ca au scos, practic, primul an din lege, dar nu au verificat grila intr-un proces care sa fi fost suficient de bine si de temeinic verificat. Asta-i tot", a spus demnitarul.

Cu toate acestea, Dragos Pislaru a mentionat ca o apreciaza pe Ana Costea, subliniind ca o considera un specialist.

Ordonanta privind salarizarea in sistemul bugetar va fi transformata intr-un document de corectie, nu care sa inlocuiasca legea-cadru, iar, pentru aplicarea ei, in anii 2016 si 2017, va fi nevoie de o suma bruta de doua miliarde de lei, a anuntat, marti, ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

Noul ministru al Muncii a anuntat ca nu renunta la proiectul de Ordonanta de urgenta privind salarizarea in sistemul bugetar, insa documentul propus si retras de Ana Costea va fi transformat.

"Vom transforma ordonanta, vom schimba in primul rand principiul ei, pentru ca nu va mai fi o ordonanta de inlocuire a legii-cadru, ci va fi o ordonanta de corectii. Dorim sa o implementam de anul acesta. Asa cum o avem acum in planificare, am vrea ca, din august 2016, sa poata sa intre in vigoare, astfel incat salariile in plata, din septembrie, sa poata fi date conform noii ordonante", a spus ministrul.

In opinia lui Pislaru, daca ordonanta se va face de comun acord cu sindicatele, cu patronatele, cu ministerele, nu vor mai exista situatii in care cineva sa gaseasca in grila un salariu mai mic decat salariul in plata.

Demnitarul a mai spus ca noua ordonanta va pune accent pe cresterea salariilor aflate in zona salariului minim.

"Fosta ordonanta incerca sa substituie legea de salarizare, schimband toata grila. Noua ordonanta se va concentra doar pe zona cu salariul minim, incercand sa ii ridice pe cei cu salarii mici. Vechea ordonanta pleca de foarte jos, intrucat erau salarii mai mici decat salariile in plata la momentul respectiv. Noua ordonanta, concentrandu-se pe un segment tintit, nu va mai avea o chestiune de acest tip", a mai spus Dragos Pislaru.

Ministrul Muncii a mai declarat ca noul proiect va fi elaborat impreuna cu partenerii sociali, iar prima discutie va avea loc vineri, cand a fost convocat Consiliul National Tripartit, la care va participa si premierul Dacian Ciolos.

Dragos Pislaru a mai spus ca, dupa ce va fi finalizata si aplicata noua ordonanta privind corectiile din sistemul bugetar, se va lucra la elaborarea Legii salarizarii, care ar trebui sa intre in vigoare din 2018.

Pislaru a declarat ca, daca la elaborarea Legii salarizarii vor fi necesare modificari la salariile cele mai mari, acestea vor fi negative, nu pozitive, precizand ca, in acest moment, nu poate confima o diminuare a salariilor mari.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii