A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719680726.5543.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ministrul Justitiei anunta ca o reinvesteste pe Kovesi la sefia DNA. Ce spune despre alegerea procurorului general
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
20-02-2016, ora 12:10

Ministrul Justitiei anunta ca o reinvesteste pe Kovesi la sefia DNA. Ce spune despre alegerea procurorului general

Articol de Cristian Amariei
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, vineri seara, ca rezultatele cuantificabile obtinute de DNA, sub conducerea Laurei Codruta Kovesi, nu lasa loc de interpretare si a subliniat, ca in luna mai, atunci cand functia va ramane vacanta, tot ce are de facut este sa aplice legea si sa reinvesteasca procurorul sef in functie.

"Functia devine vacanta la mijlocul lunii mai si aici as dori sa repet ceea ce prevede legea. Deci, legea prevede si posibilitatea reinvestirii persoanei si daca legea permite acest lucru eu ma gandesc ca este absolut logic sa deducem ca cineva care a avut rezultate care sunt cuantificabile, care sunt statistice, care reies din bilantul institutiei care se face anual, deci, in aceste situatii trebuie sa nu fim ipocriti si sa ne jucam de-a procedura. Eu nu am sa fac asta si astept bilantul DNA, dar toate datele de pana acum ma determina sa cred ca ceea ce am de facut este un lucru simplu: sa aplic legea si sa reinvestesc la DNA pe procurorul sef", a declarat Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei a subliniat ca meritele pe care le are Laura Codruta Kovesi sunt recunoscute si la nivel international.

"Meritele DNA-ului sub conducerea procurorului sef Codruta Kovesi sunt recunoscute si sunt retinute nu numai la nivel intern, al societatii noastre, ci si in rapoartele de progres. Imi pare rau ca trebuie sa le invoc, dar ele sunt un reper in functionarea institutionala in materie de sistem judiciar in Romania, iar aceste rapoarte notaza progresele remarcabile ale institutiei sub actuala conducere ", a mai spus Raluca Pruna.

Despre functia de procuror general

Pe de alta parte, ministrul Justitiei a explicat ca inca nu a primit nicio candidatura pentru functia de procuror general, procedura fiind anuntata doar de doar doua zile. Pruna a atras insa atentia ca insista pe criteriile de integritate ale candidatilor, iar un magistrat trebuie sa fie "alba ca zapada".

"Nu am primit nicio propunere si este prematur sa primim o propunere. Trebuie sa nu uitam ca am lansat procedura pentru cea mai inalta functie din Ministerul Public, cea de procuror general, care este dupa cum stiti vacanta, si ma gandesc ca doua zile este mult prea putin pentru ca cineva sa isi depuna vreo candidatura", a explicat Raluca Pruna.

Ea a tinut sa precizeze ca "magistratul, care este cel chemat sa judece daca este judecator, sau procurorul, cel chemat sa urmareasca penal, trebuie sa fie 'alba ca zapada'. Inainte sa judeci sau sa-i urmaresti penal pe altii, trebuie sa fii tu un reper moral in societate".

In privinta unei mai mari influente a CSM in procedura de numire a sefilor de parchete, Raluca Pruna a explicat ca din cele 28 de state membre ale UE, in 17 state, printre care si Romania, propunerea se face de catre guvernare, prin ministrul de Justitie si doar intr-un singur stat, Bulgaria, propunerea pentru functia de procuror general este facuta de CSM.

"Ceea ce s-a discutat in spatiul public este sa mutam propunerea de la ministrul Justitiei la CSM, evident numirea urmand a fi facuta direct de catre presedinte. Tot pentru a evoca un model european, singurul stat din UE care are o asemenea procedura este Bulgaria. Deci, in Bulgaria avem procedura propunerii la Consiliul Judiciar. Nu vreau sa fac judecati de valoare, daca este o procedura mai buna sau nu. si Bulgaria face obiectul unei verificari si raportul pentru Bulgaria nu noteaza progrese deloc. Exista si o a treia scoala de gandire, care s-a materializat printr-o propunere legislativa depusa la Senat, in data de 2 februarie, care scoate complet si Executivul, prin ministrul de Justitie, si presedintele, urmand ca propunerea si numirea sa fie facuta de CSM. Aici as dori sa afirm ca am fi singulari in UE. Nu poti intr-un stat de drept, in care trebuie sa ai un echilibru intre puterile statului, sa lasi una din acele puteri absolut fara niciun fel de control din partea celorlalte doua", a subliniat Raluca Pruna.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii