STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
19-08-2016, ora 11:30
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Ministrul Apararii: Suspendarea stagiului militar obligatoriu a creat un gol care va fi inlaturat prin infiintarea celui voluntar pentru liceeni si studenti
Articol de Cristian Amariei Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, spune ca suspendarea stagiului militar obligatoriu "a creat un gol" care va fi inlaturat prin infiintarea stagiului militar voluntar pentru liceeni si studenti. Ministrul a declarat ca infiintarea acestui stagiu este o forma "precursoare" in aplicarea legii rezervistului voluntar, potrivit News.ro.
Prezent, joi, la Buzau, la Centenarul Armatei a 2-a, ministrul Apararii Mihnea Motoc a vorbit despre infiintarea stagiului militar voluntar pentru liceeni si studenti, spunand ca ideea a fost analizata de toti factorii si are "sanse frumoase de a se concretiza", avand aplicabilitate in toate orasele in care sunt centre universitare, garnizoane ori acolo unde functioneaza institutii de formare militara medie.
"Este o idee, o initiativa cu aplicare regionala, gandita in acest fel, dar care a fost analizata cu reprezentantii institutiilor din sistemul de aparare ordine publica si siguranta nationala de acolo,cu reprezentantii mediului academic, are sanse frumoase de a se concretiza. Noi am gasit-o ca fiind o idee buna, am salutat-o, am dori ca abordarea sa fie centralizata ca si conceptie si executie. Trebuie sa vedem cam ce nevoi de pregatire de tip militar am avea in Armata, intr-o anumita perspectiva si care, sigur, vor fi resursele bugetare necesare in acest scop. Ideea e buna, are aplicabilitate in toate punctele in care sunt centre universitare ori garnizoane ori institutii de formare miliara medii", a declarat ministrul Mihnea Motoc.
In acelasi context, ministrul Apararii a declarat ca proiectul privind stagiul militar voluntar in randul tinerilor trebuie vazut ca o "forma preliminara, precursoare" pentru tipul de pregatire pe care Armata il are in vedere in cadrul aplicarii legii rezervistului voluntar.
"Vom antrena aici, pe de o parte, pe cei interesati - participarea se face cu titlu voluntar - care nu au pregatire militara prealabila, precum si pe cei care, la un moment dat, au trecut printr-o anume forma de pregatire militara. Cu titlu preliminar, gandim sa punem accentul in cadrul aplicarii legii rezervistului pe cei care vin fara un background militar dar care au paleta de cunostinte moderne care sa le permita sa se familiarizeze si sa opereze foarte usor cu tehnologia si echipamentul pe care le are Armata", a mai spus ministrul Apararii.
Motoc a adaugat ca de cand a luat in discutie subiectul infiintarii unui stagiu de pregatire militara voluntara pentru tineri "majoritatea" reactiilor sunt pozitive si "denota un interes cert pentru pregatirea militara".
"Din primele reactii primite de la lansarea in spatiul public a acestui subiect privind stagiul militar voluntar pentru tineri, acum doua zile, sunt placut impresionat ca majoritatea sunt pozitive, denota un interes cert pentru pregatirea de tip militar, de unde rezulta si ca s-a creat un gol dupa suspendarea serviciului militar obligatoriu pe care oamenii doresc sa-l acoperim si vom face acest lucru, in cadrul sistemului rezervistului militar ne gandim sa incepem la anul cu un numar de circa 2700 de tineri", a conchis ministrul Apararii.
Tot joi, la Buzau, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general dr. Lucian Foca, a declarat ca introducerea stagiului militar voluntar pentru liceeni si studenti ar fi oportuna, Armata avand avantajul "de a avea intotdeauna o rezerva pregatita pentru a fi in masura sa fie chemata si sa-si faca datoria pentru patrie".
"Noi cu Asociatia sotiilor de militari si cu Fundatia maresal Alexandru Averescu am mai avut, de-a lungul timpului, mai multe activitati cu tinerii: Armata in scoli, Zece zile militari, am facut tabere de cercetasi de la copii mai mici pana la tineri de liceu. Am constatat ca tinerii isi doresc sa stie despre armata, sa incete sa-si apere patria, sa-si organizeze traiul in conditii de izolare, sa cunoasca locurile istorice, geografia. Cred ca si-ar dori, poate nu in aceleasi conditii ca inainte de 89 si pana la suspendarea serviciului militar obligatoriu, si-ar dori in anumite conditii civiziliate sa invete sa-si apere patria. Constat ca multi tineri au patriotismul transmis de mosii si stramosii nostri prin bunici si parinti, patriotism pe care Armata incearca prin actiunile intreprinse sa-l tina treaz, pentru ca, la o adica, cu ei vom lupta", a declarat general Lucian Foca.
El a adaugat ca, in situatia introducerii unui stagiu militar voluntar, tinerii ar putea invata o serie de lucruri utile, care ii intereseaza, iar Armata ar avea avantajul unei rezerve de oameni pregatiti la care sa se poata apela in caz de necesitate.
"Tinerii ar putea sa invete elemente de manuire a armei, elemente de intrusctie a tragerii, de instructie de front, sa acorde prim ajutor in caz de nevoie, elemente de tehnica, iar tinerii sunt amatori de tehnica de varf, in Armata se pot intalni cu aceasta tehnica de varf. Avantajele Armatei vor fi ca vom avea intotdeauna o rezerva pregatita pentru a fi in masura sa fie chemata si sa-si faca datoria pentru patrie", a declarat comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, gen. dr Lucian Foca.
Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a vorbit, miercuri, la Cluj-Napoca, despre proiectul-pilot care presupune crearea unui sistem prin care, pe baza de voluntariat, liceenii si studentii sa poata beneficia de un stagiu de pregatire militara.
Sursa: hotnews.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email