A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664452.1179.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ministerul de Externe rus: Cresterea prezentei NATO in Romania si Europa de Est este un pas periculos
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-04-2015, ora 08:04

Ministerul de Externe rus: Cresterea prezentei NATO in Romania si Europa de Est este un pas periculos

Articol de Madalina Irimia
Cresterea numarului trupelor NATO in Europa de Est este un pas periculos fara precedent care incalca acordurile Rusiei cu Alianta, a afirmat joi purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici, comentand disponibilitatea Romaniei de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul sau, scrie agentia oficiala rusa TASS.

"Cresterea prezentei fortelor NATO pe flancul de est, sau, dupa cum spun ei, in 'tarile din prima linie', este un pas periculos fara precedent care incalca absolut orice acord la care se poate gandi cineva, iar lucrul cel mai important este ca incalca Actul Fondator NATO-Rusia, in continuare valabil", a spus Aleksandr Lukasevici.

In opinia sa, documentul mentioneaza ca "partile si-au asumat obligatia sa nu sporeasca excesiv armamentul si echipamentele de lupta, asa-zisele 'forte substantiale de lupta'", cu toate ca Rusia a insistat asupra clarificarii acestei formulari. "NATO si Rusia, impreuna cu celelalte state-parti, vor cauta sa consolideze stabilitatea prin dezvoltarea masurilor pentru a preveni orice pericol potential din partea fortelor conventionale in regiunile agreate din Europa, care includ Europa Centrala si de Est", scrie in Actul Fondator, a adaugat oficialul rus, potrivit emisiei in limba engleza a agentiei TASS.

"Din cauza lipsei de claritate cu privire la acest aspect, daca guvernul Romaniei considera ca este posibila sa sporeasca prezenta NATO pe teritoriul sau, inclusiv prin crearea acestui puternic 'pumn inarmat', trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru acest pas si consecintele pentru securitatea regiunii", a mai afirmat Aleksandr Lukasevici.

"Am subliniat in repetate randuri ca in aceasta situatie trebuie aplicat principiul retinerii mutuale", a adaugat diplomatul rus. "In cazul in care aceste informatii corespund realitatii, trebuie tinut cont de faptul ca Federatia Rusa isi rezerva dreptul de a avea in vedere acest factor esential in planificarea sa militara", a mai declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Moscova, incheie TASS.

Guvernul roman a aprobat joi o serie de modificari si completari la Legea nr. 291/ 2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, informeaza Biroul de presa al Executivului.

Prin proiectul de lege adoptat de Guvern se introduc "solutii legislative care sa permita implementarea pe teritoriul Romaniei a masurilor de reasigurare aliate".

"Ca stat membru NATO, Romania si-a asumat o serie de angajamente in sustinerea efortului de aparare colectiva a organizatiei. Planul de crestere a capacitatii operationale a Aliantei (Readiness Action Plan), adoptat ca urmare a deciziilor luate la Summit-ul NATO din septembrie 2014, din tara Galilor, prevede o serie de masuri de reasigurare si de adaptare a statelor NATO la noile provocari, riscuri si amenintari ale mediului international de securitate. Cele mai importante dintre aceste masuri prevad infiintarea unor elemente multinationale de comanda si control pe teritoriul unor state membre ale Aliantei (printre care si Romania), pentru sprijinul integrarii fortelor NATO, prepozitionarea unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate ale unor state NATO, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii unor operatiuni, precum si cresterea numarului de exercitii avand ca scop apararea colectiva", precizeaza sursa citata.

In comunicat sunt mentionate si domeniile acoperite de modificarile si completarile propuse de Executiv: "prepozitionarea unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate straine, insotite, dupa caz, de personalul de deservire; adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a Romaniei la nevoile de instruire; optimizarea modalitatii de acordare a sprijinului natiunii gazda, in contextul efortului de aparare colectiva; adaptarea procedurilor de infiintare/dislocare a unor comandamente, entitati/elemente sau structuri multinationale la cerintele impuse de efortul de aparare colectiva sau in vederea punerii lor la dispozitia NATO".

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: romania, rusia, nato
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii