A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830897.7552.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ministerul Sanatatii, sanctionat pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-12-2012, ora 04:20

Ministerul Sanatatii, sanctionat pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV

Articol de Cristian Amariei

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a sanctionat cu avertisment Ministerul Sanatatii pentru aplicarea unui tratament diferentiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, ceea ce duce la incalcari grave ale dreptului la sanatate, informeaza, joi, ARAS.

Sesizarea a fost facuta de ARAS (Asociatia Romana Anti-Sida) cu sprijinul UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) si APADOR-CH, care au semnalat ca medicii noteaza diagnosticul "infectie cu HIV" pe adeverintele medicale pentru institutiile non-medicale care solicita acest document pentru inscrierea la scoala, angajare, inscriere la cursuri de formare profesionala, somaj, scutirea de la orele de educatie fizica etc.

"Aceasta obligatie a medicilor, determinata de rubricile adeverintei, intra in contradictie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a pastra secretul profesional", se arata in comunicatul oraganizatiilor remis presei joi.

Potrivit sursei citate, prin Hotararea 479/12 noiembrie 2012, CNCD a sanctionat cu avertisment Ministerul Sanatatii pentru tratament diferentiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determina incalcari grave ale dreptului la sanatate, la ingrijire medicala, la securitate sociala si la servicii sociale, precum si dreptul la demnitatea personala a persoanelor infectate HIV.

ARAS precizeaza ca, in faza initiala de mediere, Ministerul Sanatatii si-a luat angajamentul ca va trimite o circulara prin care va informa medicii ca acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinte, lucru care nu s-a realizat.

"Drept urmare, CNCD a constatat existenta unui tratament diferentiat, discriminatoriu potrivit art. 2, alin. 3 si 4 din OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, sanctionand cu avertisment Ministerul Sanatatii, insotit de recomandarea de a remedia situatia", precizeaza ARAS.

Managerul de proiect de la ARAS, Liana Velica, considera ca decizia este importamnta pentru toti pacientii din Romania, nu numai pentru cei care traiesc cu HIV.

"Adeverintele medicale destinate angajatorilor si altor institutii non-medicale trebuie sa re refere doar la capacitatea de munca / instruire in colectivitate. De peste 20 de ani, spunem ca insanatosirea sistemului sanitar nu tine doar de bani, ci si de aplicarea legii drepturilor pacientului", sustine managerul de proiect ARAS.

Director executiv UNOPA, Iulian Petre, a declarat ca spera ca, in urma acestei sanctiuni, Ministerul Sanatatii sa faca demersurile necesare pentru ca acest tratament discriminatoriu sa fie eliminat.

"Confidentialitatea diagnosticului este un drept universal al pacientilor, iar Ministerul Sanatatii si alte institutii ale statului trebuie sa ia masurile necesare pentru ca acest drept sa fie respectat", amintit Iulian Petre.

Sursa: mediafax.ro

Foto: instinctmagazine.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii