A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736145137.0569.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ministerul Sanatatii: 39 de spitale pot identifica donatorii in moarte cerebrala, in cinci orase se fac transplanturi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-07-2014, ora 17:00

Ministerul Sanatatii: 39 de spitale pot identifica donatorii in moarte cerebrala, in cinci orase se fac transplanturi

Articol de Cristian Amariei

Numarul spitalelor acreditate pentru a identifica donatorii si a declara moartea cerebrala a crescut la 39, iar in spitale din cinci orase, Bucuresti, Cluj, Iasi, Brasov si Targu Mures, se fac transplanturi de ficat, cord, rinichi si tesuturi, informeaza Ministerul Sanatatii.

״Medicina de transplant este esentiala pentru un sistem medical modern. Acordam o atentie deosebita pentru aceasta activitate medicala. Actiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi si cresterea numarului de spitale care sa poata efectua operatii de transplant.Viata multor pacienti cu boli avansate a fost astfel salvat״, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, de Ziua Donatorului.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii, in prezent sunt acreditate 39 spitale care pot sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala, dintre care 33 au fost acreditate recent pentru aceasta activitate.

De asemenea, in Romania sunt acreditate doua centre pentru transplant hepatic, in Bucuresti, la spitalele Fundeni si Sf. Maria, patru centre pentru transplant renal la Fundeni, in Cluj, Iasi si Brasov si trei centre pentru transplant de cord, la Tg. Mures, Floreasca si Institutul C.C. Iliescu din Capitala.

In 2014, pana in luna iunie, au fost peste 75 de donatori in moarte cerebrala si, cu prelevari de la acestia, dar si de la donatori in viata, s-au efectuat 160 de transplanturi renale, 70 hepatice, trei de cord si mai multe sute de transplanturi de tesuturi. Aceste date mentin Romania pe unul din primele locuri din Europa in privinta procentului de crestere a numarului de proceduri de transplant.

De asemenea, pentru prima oara, coordonatorii de transplant si anestezistii implicati in identificarea donatorilor sunt remunerati pentru activitatea lor.

In anul 2014, Ministerul Sanatatii a crescut numarul de personal al Agentiei Nationale de Transplant cu cinci posturi.

Totodata, Romania a transpus Directiva Europeana 2012/25, ceea ce ii va permite ca, incepand cu anul 2015, sa adere la o platforma europeana care sa permita identificarea mai rapida a unor donatori pentru marile urgente din transplant.

In data de 9 iunie, Romania a adoptat impreuna cu celelalte state ale Consiliului Europei "Conventia impotriva traficului de organe" care urmeaza sa fie ratificata in perioada urmatoare.

In Europa, aproximativ 67.064 de persoane, cu varste intre 25 si 60 de ani, sunt pe listele de asteptare pentru un transplant, dintre care 52.000 pentru rinichi, 7.000 pentru ficat, iar 3.600 pentru cord.

In Romania, sunt peste 2.500 de bolnavi pe listele de asteptare pentru transplant de rinichi, 400 pentru ficat, aproximativ 60 pentru cord si 20 pentru plamani, a spus, tot miercuri, coordonatorul national de transplant, dr. Victor Zota.

Sursa: mediafax.ro

Foto: epochtimes-romania.com

     
Tag-uri: spitale, transplant, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii