STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
POLITIC
26-11-2016, ora 09:00
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Ministerul Finantelor: La rectificarea bugetara nu a existat temei legal pentru alocarea de resurse financiare in vederea achizitionarii Cuminteniei Pamantului
Articol de Cristian Amariei Alocarea de resurse financiare in bugetul Ministerului Culturii in vederea achizitionarii Cuminteniei Pamantului nu a avut temei legal la aceasta rectificare bugetara, afirma Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat remis vineri Agerpres.
Reactia MFP vine in urma materialelor aparute recent in presa cu privire la faptul ca nu se pot aloca fonduri de la bugetul de stat in bugetul Ministerului Culturii pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului.
"Conform Legii finantelor publice, banii se aloca printr-un cadru legislativ. La aceasta rectificare bugetara nu a existat temei legal pentru alocarea de resurse financiare in bugetul Ministerului Culturii in vederea achizitionarii Cuminteniei Pamantului. Fondurile de la bugetul de stat se aloca in bugetele ministerelor numai daca exista un temei legal, adica o ordonanta sau o lege care sa prevada o anume cheltuiala. Prin urmare, pentru a aloca o suma in bugetul Ministerului Culturii ar trebui adoptata Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului, bun apartinand patrimoniului cultural national mobil, clasat in categoria Tezaur", precizeaza MFP.
Potrivit sursei citate, daca ulterior aprobarii legilor bugetare anuale, precum si a rectificarilor acestora, se adopta reglementari noi, in temeiul art. 30 din Legea finantelor publice, sumele necesare implementarii actelor normative pot fi asigurate din Fondul de rezerva bugetara, aflat la dispozitia Guvernului.
"Curtea Constitutionala a decis in repetate randuri ca, in momentul in care un proiect de lege se afla in proces de legiferare la Camera decizionala, Guvernul nu mai poate folosi modalitati extraordinare de legiferare delegata, ci trebuie sa staruie pentru finalizarea procesului legislativ. In prezent, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului cuprinde un amendament al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, prin care se creeaza cadrul legislativ pentru ca Guvernul sa asigure finantarea achizitionarii operei de arta. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat si se afla in dezbaterea Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa (care a dat deja un raport preliminar) si a Comisiei pentru buget, finante si banci ale Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, pentru elaborarea raportului comun. Dupa acest raport, procedural, urmeaza etapa finala: votul in plen", explica MFP.
Deoarece proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se afla in acest stadiu, s-a stabilit ca Ministerul Culturii sa elaboreze amendamente pe care sa le aprobe Guvernul si, ulterior, sa le inainteze Camerei Deputatilor.
"Acest fapt s-a intamplat saptamana trecuta. Totodata, i-a fost adresata Camerei Deputatilor o solicitare in vederea adoptarii cu celeritate a legii, avand in vedere noul termen agreat cu proprietarii operei de arta: 20.12.2016", subliniaza ministerul.
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email