ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-08-2015, ora 11:01

Ministerul Educatiei propune AMENZI URIASE pentru universitatile care inscriu mai multi studenti

Articol de Cristian Amariei
Ministrul Educatiei, Mihai Cimpeanu, va propune, miercuri, spre avizare in sedinta de Guvern, un proiect ordonanta de urgenta privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care scolarizeaza fara autorizare.

Incepand cu anul universitar 2015 - 2016, institutiile de invatamant superior care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata ori la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate se sanctioneaza cu o amenda al carei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de scolarizare incasate pentru respectivul program de studii, potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Educatiei.

Tot din acest an universitar, scolarizarea si inmatricularea de studenti cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare referitoare la organizarea si desfasurarea programelor de studii universitare sau privind depasirea capacitatii de scolarizare aprobate se sanctioneaza astfel: programul de studii respectiv intra in lichidare, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii, si respectiv universitatea intra in lichidare si se efectueaza demersurile legale pentru desfiintare, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe universitare, ori incalcarea prevederilor legale se constata, pe parcursul a cel putin doua ani universitari.

Din decembrie si pana acum, Ministerul Educatiei a platit daune de peste 1,7 milioane de lei in 7.400 de procese intentate de absolventii, carora la finalul facultatii nu li s-a eliberat diploma de licenta sau a caror diploma nu era recunoscuta de minister, din cauza ca fusesera inscrisi cu depasirea ciferi de scolarizare aprobate sau la un program neautorizat. ''In prezent sunt in derulare alte 2.300 de procese. Le vom lua taxele de scolarizare catre stat. Se poate ajunge la desfiintare daca fac asta mai multi ani la rand'', a spus ministrul Sorin Cimpeanu.

In anul 2009, Ministerul Educatiei a primit o solicitare neobisnuita pentru avizarea de formulare tipizate pentru acte studii, aferente , ciclului I de licenta, in sensul ca, numarul tipizatelor solicitate echivala, aproximativ, cu numarul de absolventi din promotia anului respectiv, se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

In acest context s-a procedat la verificari si s-a constatat ca Universitatea "Spiru Haret" a inmatriculat si scolarizat studenti la programe de studii organizate, la forme de invatamant neautorizate, incepand cu anul universitar 2005 - 2006. Avand programe de studii autorizate/acreditate la forma de zi, institutia de invatamant superior respectiva nu s-a supus procesului de evaluare pentru autorizarea programelor de studii si la formele de invatamant: la distanta si cu frecventa redusa si, in plus, a dat in judecata Guvenul, pentru anularea pozitiei din hotararea ce se adopta anual si in care se precizau locatiile si formele de invatamant unde are dreptul sa scolarizeze.

Curtea de Apel din Bucuresti a eliminat, in 2008, prevederile din Hotararea Guvernului nr. 676/2007 privind domeniile de studii universitare de licenta, structurile institutiilor de invatamant superior si specializarile organizate de acestea, cu completarile ulterioare, in ceea ce priveste programele organizate de Universitatea "Spiru Haret". insa, in urma acestei decizii, universitatea nu a mai putut elibera diplome recunoscute de MECS.

"In acest context MECS a pus in executare sentinta civila si, totodata, pentru protectia studentilor si absolventilor, care au fost de buna credinta, aflandu-se intr-o eroare comuna cu privire la formele de invatamant si locatiile unde se putea realiza scolarizarea, in mod legal, precum si cu privire la finalizarea si continuarea studiilor, Guvernul a adoptat O.G. nr. 10/2009 privind dreptul studentilor inmatriculati la formele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa de a continua studiile la programe de studii de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate", se arata in nota de fundamentare.

In aceste conditii, marea majoritate a studentilor si-au continuat studiile la aceeasi universitate, fiind transferati la forma de invatamant de zi, forma acreditata. Evident, in acest context, institutia de invatamant superior si-a depasit capacitatea maxima de scolarizare, la aceasta forma, in raport de criteriile si standardele de acreditare.

O alta categorie de absolventi care au dat in judecata Ministerul Educatiei sunt cei care au diploma, insa nu beneficiaza de recunoasterea studiilor confirmata de aceasta, pentru a ocupa posturi in sistemul national de invatamant, din cauza neconcordantei cu Nomenclatorul anual, intrucat au fost inmatriculati la programe de studii, pentru care nu s-a acordat autorizarea sau acordarea autorizarii s-a realizat pe parcursul ciclului de scolarizare si nu in anul I, iar Legea 1/2011 nu a stabilit dispozitii tranzitorii pentru aceste cazuri.

O alta situatie este aceea a absolventilor care au promovat programe de studii autorizate/acreditate si ale caror acte de studii nu au fost vizate in procedura de vizare a diplomelor, din cauza neconcordantelor cu unele dintre elementele Nomenclatorului. in cadrul Nomenclatorului in perioada 2005 – 2010 s-au aprobat, la solicitarea unor institutii de invatamant superior, modificari privind denumirile domeniului/profilului, specializarii, titlurilor conferite, modificari, care nu au fost corelate cu inscrisurile de pe diplomele conferite in urma finalizarii acestor programe si cu promotiile carora le erau aplicabile aceste modificari.

In plus, au fost identificati absolventi care au absolvit programe de studii organizate intr-o limba de predare care nu fusese autorizata la data inmatricularii, situatia acestora necesitand solutionare pentru a putea beneficia de acte de studii recunoscute.

De asemenea, s-a respins recunoasterea studiilor unor absolventi inmatriculati la forma de invatamant ID si care au primit aprobare de a sustine doi an intr-unul singur.

Daca nu au diploma de licenta, bugetarii pot sa piarda si cateva sute de lei la salariu, se mai arata in nota de fundamentare.

Printre universitatile care au absolventi de studii neautorizate se numara Spiru Haret, Universitatea din Bucuresti, Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Al.I. Cuza din Iasi, Politehnica Timisoara, Petrol-Gaze Ploiesti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti si toate universitatile de medicina din tara.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii