A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662347.0717.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Migrenele, insomnia si hipertensiunea, ameliorate cu ajutorul terapiei prin sunet
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-11-2016, ora 08:56

Migrenele, insomnia si hipertensiunea, ameliorate cu ajutorul terapiei prin sunet

Articol de Madalina Irimia
O noua terapie inovativa, care presupune folosirea undelor de sunet, poate fi solutia non-invaziva pentru tratarea migrenelor, potrivit unui nou studiu prezentat la consiliul anual al American Heart Association's. Cercetatorii americani de la Wake Forrest School of Medicine, cei care au realizat studiul, au concluzionat ca o anume tehnica neurologica, numita HIRREM, ar putea imbunatati viata persoanelor care sufera de hipertensiune, insomnie sau migrene, scrie medicalnewstoday.com.

HIRREM se bazeaza pe utilizarea unor senzori speciali atasati de scalp, care masoara activitatea electrica, eventualele dezechilibre dintre emisfera dreapta si cea stanga a creierului si excitatia fiziologica ridicata.

Medicul Hossam A. Shaltout, autorul studiilor, explica premisa acestei cercetari: „Majoritatea oamenilor prezinta, de regula, un echilibru in ceea ce priveste activitatea electrica din ambele emisfere cerebrale. La cei unde apare un dezechilibru, o emisfera fiind mult mai activa din punct de vedere al functiilor cerebrale, ar putea exista un risc crescut de stres, ceea ce joaca un rol important in aparitia unor probleme de sanatate, cum ar fi tensiunea arteriala ridicata, migrenele, insomnia, depresia sau bufeurile”.

Cum functioneaza HIRREM

Monitoarele HIRREM au capacitatea de a monitoriza activitatea electrica a creierului si, asa cum veti vedea in imaginile de mai jos, pot sa le „traduca” rezultatele obtinute in semnale auditive, care se intorc ulterior in creierul persoanei ce are atasati de scalp senzorii speciali.

Potrivit lui Shaltout, „HIRREM este o metoda inovativa, noninvaziva si precisa, care poate facilita, in timp real, autoreglarea oscilatiilor neuronale, prin intermediul semnalelor auditive receptate din emisfera dominanta a creierului”.
Acest feedback in timp real are un impact major asupra input-ului creierului. „Treptat si pe cont propriu, creierul isi va dezvolta patternuri electrice care vor reduce hiperexcitia fiziologica si, prin urmare, efectele adverse ale acesteia”, completeaza specialistul.

Imagini care ilustreaza activitatea electrica a creierului inainte si dupa HIRREM

Inainte de tratament
Dupa tratamentul cu HIRREM
Scopul terapiei prin sunete HIRREM

Desi inventatorii acestei metode inovative sustin ca rolul HIRREM nu este de a trata, vindeca sau diagnostica diverse boli, potentialul fascinant al acestei terapiei nu poate fi ignorat de tagma savantilor din domeniul medical.

In primul studiu care a avut in vedere efectele HIRREM, realizat pe 10 participanti (5 femei si 5 barbati) care sufereau de hipertensiune, s-a descoperit ca, dupa aproximativ 17 sedinte, subiectii au prezentat o scadere semnificativa a tensiunii arteriale (o reducere a presiunii sistolice de la 152 la 136 si a presiunii diastolice de la 97 la 81). Totodata, s-au constatat si imbunatatiri in ceea ce priveste anxietatea si insomnia.

In cel de-al doilea studiu, 52 de adulti care sufereau frecvent de migrene au participat la 16 sedinte HIRREM, pe parcursul a doua saptamani. La sfarsitul experimentului, voluntarii au raportat o ameliorare a durerilor de cap, precum si mai multa stabilitate emotionala.

Chiar daca esantionale nu au fost de mare amploare, deci nici rezultatele nu pot fi generalizate, aceste studii pot fi un bun punct de pornire in elaborarea altor programe de cercetare pe un numar mai mare de participanti.

„Daca rezultatele se confirma si in cadrul cercetarilor extinse, HIRREM s-ar putea dovedi o metoda de incredere si inovativa pentru specialistii din domeniul neurologiei”, conchide Shaltout.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii