ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-08-2016, ora 11:33

Migratie: Grecia dezminte ca ar fi cerut un plan de rezerva in cazul in care Turcia ar anula acordul cu UE

Articol de Madalina Irimia
Ministrul grec pentru imigratie, Yannis Mouzalas, a dezmintit miercuri seara informatia conform careia Atena ar fi cerut 'un plan B' din partea Uniunii Europene in cazul in care Turcia ar denunta acordul crucial, dar controversat care a permis reducerea fluxului de solicitanti de azil spre Europa, transmite AFP.

Dezmintirea din partea Atenei survine la cateva ore dupa ce publicatia germana Bild a difuzat un interviu cu Mouzalas in care, potrivit traducerii in germana a afirmatiilor sale, ministrul grec ar fi spus: ''Suntem foarte ingrijorati, avem nevoie in orice caz de un plan B''.

''Ministrul dezminte traducerea afirmatiilor sale de catre Bild'', a precizat un comunicat al Ministerului pentru Imigratie grec, care a publicat raspunsurile lui Yannis Mouzalas in limba greaca.

Conform comunicatului citat, raspunsul oficialului grec la intrebarea privind 'nevoia unui plan B daca Turcia ar renunta la acordul cu UE', a fost: ''Grecia este angajata in acordul UE-Turcia, care depinde atat de sprijinul UE, cat si de obligatia Turciei de a-l respecta''.

Atena se teme ca un esec al acordului incheiat la 18 martie intre UE si Turcia sa nu determine reluarea sosirilor masive de refugiati, in special pe insulele apropiate de coastele turce. Puterea turca, in plina deriva autoritara dupa lovitura de stat esuata, ameninta cu ruperea acestui acord daca UE nu elimina vizele pentru turcii care vor sa calatoreasca in Europa. Berlinul a respins pana acum ideea unui plan B.

Sute de mii de imigranti au traversat anul trecut Marea Egee in conditii dramatice si periculoase pentru a ajunge in Grecia. Insulele grecesti, in special Lesbos, au fost coplesite de acest aflux, in ciuda solidaritati aratate de localnici si a prezentei a numeroase ONG-uri.

Uniunea Europeana, la insistentele Germaniei, si Ankara au reusit in cele din urma sa ajunga la o intelegere care prevede in special trimiterea inapoi in Turcia a sirienilor care ajung in Grecia. Acest acord, denuntat de organizatiile de aparare a drepturilor omului, are un efect de descurajare: numarul noilor imigranti a scazut considerabil dupa punerea in aplicare a intelegerii la 20 martie.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: migratie, grecia, turcia, ue
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii