A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661607.2289.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Mierea poate fi gazda unor toxine PERICULOASE. La ce tip de miere trebuie sa ai grija
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-01-2016, ora 11:01

Mierea poate fi gazda unor toxine PERICULOASE. La ce tip de miere trebuie sa ai grija

Articol de Madalina Irimia
Un nou studiu a constatat ca mierea australiana contine toxine naturale care depasesc nivelurile internationale de siguranta. Aceste toxine numite alcaloizi pyrrolizidine (PA) sunt cunoscute din cauza faptului ca pot provoca leziuni hepatice la oameni, iar consumul in cantitati mari poate cauza cancer.

Un nou studiu a constatat ca mierea australiana contine toxine naturale care depasesc nivelurile internationale de siguranta. Aceste toxine numite alcaloizi pyrrolizidine (PA) sunt cunoscute din cauza faptului ca pot provoca leziuni hepatice la oameni, iar consumul in cantitati mari poate cauza cancer.

In 41 din 59 de tipuri de miere australiana testata, nivelul mediu de toxine era crescut de patru ori in comparatie cu tipurile de miere europeana.

Producatorii australieni de miere au afirmat ca raportul are la baza date vechi si exagerate, cercetatorii insa au avertizat in special femeile insarcinate si mamele care-si alapteaza copiii ca ar trebui sa limiteze expunerea la aceste toxine.

Alcaloizii pyrrolizidine (PA) sunt produsi de aproximativ 600 de tipuri de plante din Australia. Iar cand albinele colecteaza nectarul din aceste flori, PA pot ajunge in miere.

Cercetarile au demonstrat ca, in doze mari, alcaloizii pyrrolizidine pot provoca leziuni hepatice severe la om, ceea ce duce uneori la deces. Exista, de asemenea, si dovezi experimentale realizate in laborator la rozatoare si pe celulele umane ca aceste toxine pot cauza cancer.

Un expert in domeniul PA de la Organizatia Natiunilor Unite, John Edgar, a declarat ca oamenii ar trebui sa evite expunerea catre aceste toxine pe cat este posibil.

"Reducerea contaminarii produselor alimentare precum: miere, ceaiuri, salate, faina, lapte si produse pe baza de plante ar putea duce la o reducere semnificativa a cazurilor de cancer la nivel mondial", a explicat John Edgar.

Pentru a diminua aceste riscuri, Food Standards Australia si Noua Zeelanda (FSANZ) permit ca mierea sa fie obtinuta de la aceste plante, atata timp cat este amestecata cu alte tipuri de miere pentru a o dilua.

"Eliminarea plantelor sursa nu este fezabila pentru multe zone in care sunt tinuti stupii. Contaminarea ar trebui sa ramana la un nivel minim, prin urmare, amestecul mierii este modul cea mai practica solutie pentru a reduce nivelurile de alcaloizi pyrrolizidine" , a declarat un purtator de cuvant de la FSANZ.

Dar, in ciuda acestor masuri de precautie, testarea, efectuata de oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie Cork din Irlanda, a aratat ca expunerea medie zilnica a consumatorilor de miere australiana a fost de 0,051 micrograme per kilogram de greutate corporala pentru adulti si 0,204 micrograme per kilogram de greutate corporala pentru copii .

Aceste niveluri depasesc cu mult limita maxima zilnica indicata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara care este de 0,007 micrograme per kilogram greutate corporala.

Este nevoie de teste suplimentare pentru a confirma problema de contaminare a mierii australiene. "Este putin probabil sa existe un risc semnificativ pentru sanatatea umana daca se respecta consumul moderat de miere australiana. Iar amatorilor de miere, care stiu ca consuma mai mult decat nivelul mediu, ar fi recomdantat sa caute miere produsa din alte plante", a declarat Andrew Bartholomaeus de la Universitatea din Canberra, el nu a fost implicat in cercetare.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: miere, toxine, pericol
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii