Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Microbii, responsabilii pentru numeroase forme de cancer
Articol de Madalina IrimiaIntr-un studiu publicat recent in "The Lancet Oncology", se arata ca dintr-un total de 12,7 milioane de cancere in lume (16%), doua milioane de cazuri noi de afectiuni erau imputabile in 2008 infectiilor.
Cifra impresionanta ce reiese din studiul mentionat reprezinta in acelasi timp un semnal de alarma asupra faptului ca aproximativ 1,5 milioane de persoane mor pe an in lume, din cauza diferitelor tipuri de cancer.
Autorii lucrarii, dr Catherine de Martel si Martyn Plummer, de la Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului, ce face parte din OMS, citati de Le Point, estimeaza ca un deces de la o tumora maligna din cinci in lume are drept cauza cancerul de origine infectioasa.
Sigur ca trebuie sa se tina cont de disparitatile geografice. Ele sunt foarte importante. Practica a dovedit ca tumorile maligne provocate de bacterii sau de virusi sunt mult mai frecvente in tarile cel mai putin dezvoltate (22,9%), decat in cele bogate (7,4%).
Frecventa lor variaza considerabil si in functie de regiuni. De la 3,3% in Australia si Noua Zeelanda, la 32,7% in Africa subsahariana. Iata de ce dr. Christopher P. Wild, director IARC, precizeaza pe site-ul centrului de referinta al OMS ca acest lucru: "pune in evidenta necesitatea de a fixa prioritatile luptei impotriva cancerului pe plan national si regional, in functie de greutatea cancerelor de origine infectioasa, cu precadere in tarile cu venituri mici si medii".
Primul virus implicat intr-un cancer a fost observat in Africa, in 1958, gratie lucrarilor lui Denis Parsons Burkitt, un chirurg britanic care studia o forma particulara de limfom aparuta la copiii din Uganda. Opt ani mai tarziu, Michael Anthony Epstein si studenta sa Yvonne Barr au descris procesul de cancerogeneza, indentificand forma virala responsabila.
De atunci se stie ca virusul Epstein-Barr intra in dezvoltarea altor tumori maligne, mai ales a cancerului nazofaringian, dar la fel ca SIDA, creste considerabil riscul aparitiei unor altfel de tipuri.
Principalii inamici
Astazi, patru principali microbi ce stau la originea cancerelor sunt perfect identificati. S-a constatat ca din doua milioane de cazuri, 1,9 milioane sunt induse de bacteria Helicobacter pylori pentru cancerul stomacului, de virusul hepatitei B si C pentru cel al ficatului si de papilomavirus (HPV) pentru cancerul de col uterin. Ultimul ar reprezenta circa jumatate din totalul tumorilor maligne de origine infectioasa la femei (in 2008) si 80% din cancerul gastric si hepatic la barbati.
Odata identificati acesti "inamici", exista si posibilitati de a fi combatuti, prin aplicarea unor metode preventive eficace si valide: vaccinarea, respectarea cu strictete a regulilor de igiena in timpul injectiilor sau al tratamentului antimicrobian. Toate putand sa aiba efecte substantiale in deceniile viitoare legate de greutatea pe care o reprezinta cancerul in lume.
In tarile bogate, accesul la vaccinuri inseamna o mare sansa. Ramane ca orice femeie sa se supuna cu regularitate unor examene medicale speciale, pentru a depista cancerul de col. De asemenea, sa inteleaga si ca un simplu tratament poate invinge infectiile cu Helicobacter.
Sursa: ziare.com
Foto: depici.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email