A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719818008.9365.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Meseriile preferate de romani in primele 5 judete din Romania. Cine are cele mai multe contracte
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-12-2016, ora 10:45

Meseriile preferate de romani in primele 5 judete din Romania. Cine are cele mai multe contracte

Articol de Madalina Irimia
Soferii de masini de mare tonaj si autoturisme si asistentii medicali generalisti sunt ocupatiile cu cele mai multe contracte de munca din cele mai mari cinci orase ale Romaniei, potrivit datelor din studiul PIAROM privind analiza fortei de munca la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei.

Soferii de autocamionete, masini de mare tonaj, camionete si autoturisme au aproape 55.000 de contracte de munca in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Constanta, in timp ce asistentii medicali generalisti insumeaza peste 28.000 de contracte de munca, iar vanzatorii, peste 20.000, conform codului CAEN principal inregistrat la Oficiul National al Registrului Comertului, potrivit studiului privind analiza fortei de munca la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, aferent anului 2015, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Prima ocupatie din Iasi cu cele mai multe contracte de munca este cea de asistent medical generalist, cu aproape 5.300 de contracte de munca, urmata de cea de vanzator, cu peste 4.000 contracte de munca. soferul de autocamion sau de masina de mare tonaj (2.678 contracte de munca) completeaza podiumul. Mentiunile clasamentului revin muncitorilor necalificati la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (2.572 de contracte de munca) si profesorilor din invatamantul gimnazial (2.483).

In Iasi activeaza mai multi operatori de masini unelte cu comanda numerica, respectiv 17,55% din totalul populatiei la nivel national. Mai mult, Iasi este orasul cu cei mai multi profesori din invatamantul gimnazial si preoti din Romania.

In Constanta, vanzatorii ocupa prima pozitie in topul ocupatiilor cu cele mai multe contracte de munca (6.019), pe pozitia a doua clasandu-se agentii de securitate (4.669), urmati, precum se intampla la Iasi, doar ca cu mai multe contracte de munca, de soferii de autocamion sau de masina de mare tonaj (3.963). Urmatoarele locuri revin soferilor de autoturisme si camionete (3.372 contracte de munca) si lucratorilor comerciali (2.841 contracte de munca).

Avand in vedere principala industrie angajatoare la nivel de judet, respectiv constructia de nave si structuri plutitoare, Constanta este judetul cu cei mai multi lacatusi de constructii metalice si navale, electricieni de intretinere si reparatii, marinari, piloti navali si ofiteri mecanici maritimi.

Totodata, ca urmare a dezvoltarii industriei turismului, in judetul Constanta se inregistreaza cel mai mare numar de cameriste de hotel si ingrijitori de spatii hoteliere din tara.

Mai mult, Constanta este judetul cu cel mai mare numar de profesori in invatamantul primar, tractoristi sau ingineri de centrale nuclearoelectrice.

In Timis, cele mai multe contracte de munca le au soferii de autocamion sau de masina de mare tonaj (6.736 contracte de munca). Precum Iasi, vanzatorii ocupa si in acest judet a doua pozitie (5.950 contracte de munca). Muncitorii necalificati la asamblarea si montarea pieselor (5.634) si cei din industria confectiilor (5.349) se regasesc pe lista ocupatiilor cu cele mai multe contracte de munca. A cincea pozitie o ocupa operatorii la masini unelte automate si semiautomate (4.097), care reprezinta cel mai mare numar de contracte la nivel national (23,78% din totalul de 17.229).

Timis este judetul cu cei mai multi confectioneri articole din piele si inlocuitori (11,48% din 10.643 de contracte de munca), electricieni pentru echipamentele electrice si energetice din Romania.

Judetul Cluj detroneaza Timisul ca numar de contracte de munca ale soferilor de autocamion sau de masina de mare tonaj, aproape 10.000. Programatorii si vanzatorii ocupa urmatoarele pozitiile in clasament, cu peste 4.900 de contracte, urmati de muncitorii necalificati in industria confectiilor (3.799), asistenti medicali generalisti (3.783), cu peste 1.000 de angajati mai putin decat in Iasi. Clujul are cei mai multi sefi de tren si ingineri de cercetare in echipamente de proces din Romania.

Ocupatia de lucrator comercial inregistreaza cele mai multe contracte de munca in Bucuresti, peste 47.000, reprezentand aproape 60% din totalul din tara. Agentii de securitate au peste 37.300 de contracte, peste 40% din totalul din tara. Soferii de autoturisme si camionete aduna aproape 22.000, ceea ce inseamna aproape 43%. Casierii din capitala reprezinta aproape 44% din totalul din tara, cu peste 20.000 de contracte, iar asistentii medicali generalisti completeaza clasamentul, cu aproape 19.000 de contracte, adica 18,44% din totalul tarii.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii