ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-03-2016, ora 13:01

Medicii intra in GREVA japoneza. Sindicatele ameninta cu intreruperea activitatii

Articol de Cristian Amariei
Federatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania incep protestele.

Federatia Sindicala „Hipocrat " din Romania – FS „Hipocrat " si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania - CFSMR , federatii membre CNS „Cartel ALFA", incep maine, 21 martie, seria de proteste anuntate, care debuteaza cu greva de tip japonez, cu banderola.

Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Nationala de Medicina Familiei din Romania, Federatia Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, precum si mai multe filiale judetene ale Colegiului Medicilor din Romania sse alatura acestui demers.

Decizia a fost luata dupa intalnirea pe care conducerea celor doua formatiuni au avut-o cu Ministrul Sanatatii la inceputul acestei saptamani, dl. Patriciu Achimas Cadariu, si cu Ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac.

Discutiile au vizat solutionarea revendicarilor salariatilor din Sanatate si nu s-au finalizat cu un calendar concret si realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Solicitarile F.S. „Hipocrat" si CFSMR vizeaza:

- aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1250 lei;

- acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat;

- respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca;

- asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate;

- cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

"Cu toata disponibilitatea aratata de reprezentantii Ministerului Sanatatii, revendicarile celor doua organizatii sunt departe de a fi rezolvate, deoarece nu s-au evidentiat solutii concrete. in concluzie, tergiversarea luarii unor decizii la nivel guvernamental este cauza pentru care vom demara actiuni de protest incepand cu 21 martie 2016", se arata intr-un comunicat remis de Federatia Sindicala Hipocrat.

Calendarul protestelor este urmatorul:

21 – 27 martie: Protest tip Greva Japoneza cu banderola
28 martie: Sustinerea revendicarilor la Camera Deputatilor, in Comisia de Sanatate
31 martie: Pichetarea Ministerului Muncii, cu depunerea revendicarilor amintite
7 aprilie: Ziua Mondiala a Sanatatii – pichetarea Ministerului Sanatatii
11 – 17 aprilie: Greva de Avertisment, cu incetarea activitatii timp de 2 ore
18 aprilie: Greva Generala, cu sustinerea unei treimi din activitate si asigurarea Urgentelor

Federatiile semnatare atrag atentia ca, in lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea starii conflictuale, in perioada urmatoare mergand pana la intreruperea partiala a activitatii, disfunctioanalitatile create cazand exclusiv in responsabilitatea Guvernului Romaniei.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii