A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737438916.1776.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Medicamentele ieftinite lasa pacientii fara tratament si sufoca industria farma
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-09-2015, ora 11:28

Medicamentele ieftinite lasa pacientii fara tratament si sufoca industria farma

Articol de Cristian Amariei
Peste 1.300 de medicamente scoase din farmacii, alte 1.000 pe cale de disparitie, circa 1.000 de concedieri, investitii de 50 milioane de euro anulate si fabrici inchise sunt consecintele deciziilor guvernului - reducerea preturilor medicamentelor compensate si cresterea taxei clawback.

Faptul ca tot mai multe medicamente nu se mai gasesc pe piata nu este o noutate. Peste 1.300 medicamente au disparut in ultimii ani, potrivit reprezentantilor industriei farmaceutice. La fel cum nu reprezinta o noutate faptul ca acesta este efectul unei intentii guvernamentale care, desi este buna in teorie, avand ca scop scaderea preturilor pentru pacienti, s-a dovedit nefericita in practica. Reglementarile statului i-au lovit deopotriva atat pe producatorii de medicamente generice, cat si pe cei de medicamente inovatoare, intreaga industrie farmaceutica din Romania fiind afectata.

Industria medicamentelor nu functioneaza exclusiv dupa regulile economiei de piata pentru ca, in primul rand, preturile sunt reglementate de stat. Apoi, o ieftinire nu se compenseaza automat cu o crestere a vanzarilor, in conditiile in care medicamentele sunt necesare doar pentru tratamentul unor afectiuni. Din acest motiv, taierea preturilor medicamentelor compensate cu 20%, de la 1 iulie, a indus multa panica pe piata si a fortat companiile sa-si regandeasca strategiile de afaceri. Aflata sub presiunea taxei clawback si a scaderii preturilor de vanzare, productia a sute de medicamente generice devine nerentabila, iar raportarea pretului tratamentelor inovatoare la cele generice face ca aceasta problema sa fie la fel de grava si pentru producatorii de medicamente mai scumpe. Din acest motiv, cel mai vizibil efect este faptul ca populatia nu mai are acces la anumite tratamente. In multe cazuri, ieftinirea pe hartie inseamna, de fapt, o scumpire pentru bolnavii care trebuie sa cumpere medicamente mai scumpe, in conditiile disparitiei alternativei mai ieftine.

Continuarea aici
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii