A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830358.972.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Medic in Romania: Povestea unui rezident obligat sa aiba 3 joburi ca sa supravietuiasca
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-08-2015, ora 08:00

Medic in Romania: Povestea unui rezident obligat sa aiba 3 joburi ca sa supravietuiasca

Articol de Cristian Amariei
Viata unui tanar medic rezident in Romania presupune o intreaga aventura daca vorbim de bani, accesul la informatie si la practica, in spital.

Marti, premierul Ponta a anuntat ca salariile angajatilor din Sanatate vor creste cu 25% de la 1 octombrie.

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net din sistemul sanitar este de 1.500 de lei, o majorare ar insemna un plus 375 de lei lunar. Insuficient pentru majoritatea medicilor, care spun ca masura e praf in ochi si cer o reforma adevarata a sistemului sanitar. In plus, legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici au fost primite cu nemultumire profunda si replici taioase pe grupul de Facebook intitulat Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!:

Pentru Felix Georgescu, pediatru rezident in anul 5, la Spitalul Clinic de Copii Brasov, majorarea ar insemna 335 de lei, care s-ar adauga la salariul sau de 1.340 de lei.

"Dintotdeauna am vrut sa fiu doctor. Mereu am vrut sa ajut oamenii. Am ales pediatria pentru ca in preajma copiilor ma simt cel mai bine. In plus ei sunt intotdeauna sinceri", a declarat Georgescu pentru Ziare.com.

Isi aminteste si primul sau caz: o pneumonie acuta pe sectia de pediatrie.

"Am ales sa raman pana in momentul de fata in tara in special pentru familie. Avem batrani care au nevoie de noi, avem parinti. Oamenii sunt mai sociabili in tara noastra, mai apropiati. Relatiile intre medicii coordonatori si rezidenti pot fi unele foarte bune. Nu de putine ori am simtit in Spitalul de Copii din Brasov ca am mai multe mame", marturiseste rezidentul.

Pentru a deveni medic, insa, tanarul trebuie sa faca sacrificii. Ca sa poata supravietui, a avut dintotdeauna cate trei joburi in paralel.

"Pai cum poti sa te descurci cu 900 de lei in anul 1? Atat am avut. Si sotia medic rezident, abia ne ajungea sa ne platim chiria si sa ne luam o carte si ceva de imbracat. Vesnicele pachete cu mancare primite de la parinti au continuat sa vina si dupa ce au trecut cei 6 ani de facultate. Dupa ce s-a nascut fetita noastra, am fost nevoiti sa ne cautam locuri de munca suplimentare. Sotia, medic chirurg, a devenit reprezentant Avon, apoi manager. Am impartit impreuna sute de brosuri pe strada si am recrutat oameni in echipa. Acum este anul 6 de rezidentiat si este si junior manager la Avon. Acum lucreaza intr-o clinica de infrumusetare, dupa programul de la spital. De cele mai multe ori ajunge acasa dupa ora 19. Apoi se ocupa de Avon si sta in timpul ramas cu fetita", ne-a povestit Felix Georgescu.

Continuarea pe ziare.com
     
Tag-uri: medic, romania, salariu
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii