ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-12-2014, ora 09:50

Mediafax Group: „Procurorii incadreaza drepturile de autor la evaziune fiscala. Am castigat impotriva ANAF si vom continua demersurile in justitie impotriva acestui abuz”

Articol de Cristian Amariei
Mediafax Group precizeaza, intr-un comunicat, ca isi va promova cu vigoare in justitie punctul de vedere diferit de cel al procurorilor si inspectorilor antifrauda care incadreaza drepturile de autor la evaziune fiscala.

"In fapt, procurorii si inspectorii antifrauda califica activitatile de drept de autor independente ca dependente si le incadreaza la evaziune fiscala. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor si il vom promova cu vigoare in justitie", se arata in comunicat.

Raportul inspectorilor antifrauda facut la cererea procurorilor si sechestrul asigurator au fost desfiintate de instanta in data de 25 noiembrie 2014. Procurorii au impus imediat un nou sechestru facand imposibila plata salariilor jurnalistilor.

“Actiunea in forta a procurorilor impotriva Mediafax Group a fost determinata de solutia pronuntata de Judecatoria Sector 2 prin care au fost desfiintate masurile asiguratorii instituite de inspectorii antifrauda fata de Mediafax Group in urma cu aproximativ trei luni si jumatate. Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifrauda s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor in venituri din activitati dependente, desi legea interzice expres acest lucru”, precizeaza Mediafax Group.
Decizia pronuntata de Judecatoria Sectorului 2 are autoritate de lucru judecat relativa si in fata procurorilor.

La doua ore dupa deblocarea conturilor bancare de catre ANAF ca urmare a sentintei pronuntate de Judecatoria Sector 2, procurorii au instituit din nou masurile asiguratorii fata de Mediafax Group, intr-un dosar penal avand ca obiect o presupusa evaziune fiscala rezultata din recalificarea veniturilor din drepturi de autor.

In fapt, actiunea procurorilor decredibilizeaza nejustificat Mediafax in fata clientilor si a furnizorilor creand premisele rapide pentru lichidarea fortata a societatii. si aceasta se intampla intr-o tara a Uniunii Europene in 2014.

Persoanele din management anchetate, femei, au fost hartuite fizic si psihic, fiind tinute peste 12 ore pe holurile Parchetului pentru o declaratie formala, de 10 minute, inainte de a primi ordonante de retinere.

“In ultima saptamana, persoane din management s-au prezentat in fata procurorilor si au motivat decizia externalizarii drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispozitia procurorilor. in urma perchezitiilor de joi dimineata, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu insotitor, desi acestea se emit numai impotriva celor care se sustrag convocarilor Parchetului. Aici au fost tinute peste 12 ore pe holuri, hartuite psihic si fizic, pentru o declaratie formala, de 10 minute. Tratamentul umilitor a continuat in special pentru persoanele de gen feminin, care au fost tinute in arest in conditii improprii”, precizeaza Mediafax Group.

Surprinzator, in presa au aparut informatii inca de la ora 17.00 privind retinerea acestor persoane, cu nume, anticipand o decizie pe care procurorii au luat-o sapte ore mai tarziu.

Mediafax Group va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii asupra acestor practici.

Persoanelor anchetate li s-a schimbat calitatea din suspecti in inculpati in doar cateva ore fara administrarea vreunei probe decisive care sa justifice agravarea calitatii initiale.

“Schimbarea la interval de ore a calitatii anchetatilor din suspecti in inculpati, fara ca in rastimpul scurs sa se fi administrat vreo proba decisiva care sa justifice agravarea calitatii initiale este de natura sa creeze suspiciunea ca asistam la solutii prestabilite in afara dosarului”, se mai arata in comunicat.

Presupusul prejudiciu nu poate sa fie stabilit decat de o expertiza financiar contabila independenta, apreciaza Mediafax Group, mentionand ca avocatilor nu li s-a permis accesul la dosar, desi au depus o cerere inca din data de 4 decembrie 2014.

“Singura metodologie de stabilire a cuantumului unui prejudiciu este expertiza financiar contabila facuta de un expert impartial. Constatam ca procurorii mai intai aresteaza, anuntand prejudicii nefondate si impun sechestre in conditiile in care celor anchetati si aparatorilor lor nu li se permite sa consulte dosarul, incalcandu-se dispozitiile codului de procedura penala care prevad imperativ acest drept”, considera Mediafax Group.

Utilizarea drepturilor de autor este larg raspandita in industria media.

De la declansarea crizei economice in Romania, Mediafax Group, una dintre putinele institutii media independente fata de politic, a fost obligata, ca si alte organizatii similare, sa isi reduca drastic numarul de angajati, compensatiile, doar pentru a se mentine in operare si a-si indeplini misiunea de informare obiectiva si de promovare a libertatii de opinie.

Mediafax Group mentioneaza ca pentru a-si proteja activitatea a fost obligata sa aleaga calea insolventei temporare.

"In aceasta perioada vom continua sa tratam relatiile cu furnizorii in spiritul bunei credinte pentru a ne lichida debitele acumulate in ultimele luni din cauza sechestrului impus de inspectorii antifrauda si mai apoi de procurori", asigura Mediafax Group.

Mediafax Group mai anunta ca nu va face comentarii jurnalistice in acest caz, dar ca absenta acestora nu trebuie interpretata ca o recunoastere a acuzelor procurorilor.

"Acest lucru nu trebuie interpretat drept o recunoastere a acuzelor procurorilor, asupra carora pot decide doar instantele de judecata. Activitatea jurnalistilor din Mediafax Group va continua, condusa de aceleasi principii deontologice", se mai arata in finalul comunicatului.

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii