A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720342530.3468.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Materialul-minune care se repara singur
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-07-2012, ora 11:21

Materialul-minune care se repara singur

Articol de Madalina Irimia

In urma cu ceva vreme se anunta cu pompa descoperirea unui material extrem de subtire si flexibil, insa mai rezistent decat otelul sau diamantul, grafenul. Descoperirea, ce si-ar putea gasi aplicatii in multe stiinte, a adus, in cazul a doi cercetatori de la Universitatea Manchester, un Nobel in fizica, in 2010.

Insa acest material-minune inca nu e pe deplin cunoscut, dovada fiind o noua descoperire legata de acesta. Conform BBC, foitele de grafen, care au grosimea unui atom de carbon, au capacitatea de a se repara singure, in caz de deteriorare.

Fiind atat de subtire, acest material se poate gauri foarte usor (chiar daca foita peste foita duceau la formarea unuia dintre cele mai rezistente materiale cunoscute). Surpriza a fost insa totala pentru cercetatori cand au observat ca, in conditiile in care in vecinatate se afla atomi de carboni liberi, materialul se regenereaza, folosindu-i pentru a umple golurile.

Cei care au facut descoperirea publicata de Nano Letters sunt cercetatorii de la Universitatea Manchester, din randul acestora facand parte si unul dintre cei doi care impart Nobelul pentru Fizica tocmai pentru gasirea grafenului, Konstantin Novoselov.

Descoperirea a fost facuta intamplator, dupa ce intr-o foita de grafen s-au facut niste gauri, iar oamenii de stiinta au observat ca acestea s-au reparat, in prezenta atomilor de carbon.

Pentru ca initial nu au inteles in ce fel se repara materialul singur, experimentul a fost repetat, pana cand raspunsul a fost cunoscut.

Grafenul a fost numit anul trecut materialul secolului, despre el spunandu-se ca este mai dur ca diamantul, insa maleabil precum cauciucul. Conduce electricitatea si este atat de usor incat greutatea sa este chiar nesemnificativa. Unii cercetatori spun ca este cel mai important material creat dupa primul plastic sintetic, realizat in urma cu 100 de ani.

Potrivit oamenilor de stiinta, odata folosit sub diverse forme, ar putea revolutiona telefoanele mobile, televizioarele, facandu-le subtiri precum afisele sau ziarele, punandu-le in format electronic portabil. In medicina, poate fi folosit pentru a inlocui siliconul din cipuri.

Grafenul este unul dintre cele mai subtiri materiale, dar si unul dintre cele mai rezistente. Ar fi nevoie de un milion de foi de grafen, asezate una peste alta, pentru a se obtine un material cu inaltimea de un milimetru.

O foaie este, practic, invizibila. In plus, materialul este foarte flexibil, maleabil, putandu-se intinde cu inca circa 20% sa fara a se rupe sau altera in vreun fel suprafata.

Materia prima din care este realizat se gaseste din plin in multe locuri de pe glob, printre care China si India.

Sursa: ziare.com

Foto: ziare.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii