ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-03-2016, ora 15:02

Masuri speciale in scoli, pentru a evita imbolnavirile. in ce caz copiii nu sunt primiti la curs

Articol de Cristian Amariei
Ministerul Sanatatii a elaborat un plan de masuri care va fi aplicat in scoli pentru a se evita aparitia cazurilor de imbolnavire si pentru a se preveni transmiterea bolilor in colectivitate. Astfel, copiii care prezinta semne de infectii respiratorii acute sau boala diareica acuta nu vor fi primiti la cursuri si vor fi directionati catre cabinetele medicale din unitatea de invatamant sau la cabinetul medicului de familie sau, in functie de gravitate, la spitalele de boli infectioase, in vederea investigarii si tratarii corecte.

Astfel, la revenirea in colectivitate, se va realiza triajul epidemiologic, la inceputul orelor de curs, de catre personalul cabinetului medical scolar, iar in cazul colectivitatilor unde nu exista asistenta medicala permanenta triajul va fi efectuat de catre cadrul didactic, pentru identificarea copiilor care prezinta semne de imbolnavire.

"Copiii care prezinta semne de infectii respiratorii acute sau boala diareica acuta nu vor fi primiti la cursuri si vor fi directionati catre cabinetele medicale din unitatea de invatamant sau la cabinetul medicului de familie sau, in functie de gravitate, la spitalele de boli infectioase, in vederea investigarii si tratarii corecte", precizeaza MS, potrivit Agerpres.

De asemenea, este necesara informarea atat a cadrelor didactice, cat si a prescolarilor si elevilor asupra masurilor generale de prevenire a imbolnavirilor prin boli transmisibile si, in aceasta perioada, in special, pentru bolile diareice si bolile respiratorii.

O alta masura o reprezinta evitarea manifestarilor sportive, culturale, neesentiale pentru procesul de invatamant, pentru a preveni aglomerarea si pentru limitarea transmiterii infectiilor respiratorii.

"In cazul aparitiei unui numar de minimum trei cazuri de imbolnavire prin boli respiratorii sau boli diareice, focarul va fi raportat conform prevederilor legale in vigoare la Directia de Sanatate Publica judeteana sau a municipiului Bucuresti — Compartimentul de Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile. In unitatile de invatamant unde exista bloc alimentar propriu — se vor respecta cu strictete regulile de procurare, depozitare, prelucrare si manipulare a produselor alimentare, iar personalul care deserveste si manipuleaza alimentele trebuie sa aiba examenul medical periodic recent realizat, in special probe de coprocultura.

Aceleasi cerinte se vor aplica si in cazul firmelor de catering care asigura alimentatia prescolarilor si elevilor. De asemenea, se vor verifica atent alimentele procurate si distribuite elevilor in cadru programului 'Laptele si cornul', si cel de distribuire a fructelor in scoli — sursele de aprovizionare sa fie clar identificate, autorizate, iar produsele (fructele) sa fie corect manipulate, pastrate si spalate", este o alta recomandare a MS.

Pentru toti prescolarii si elevii se vor asigura toate conditiile pentru respectarea normelor de igiena, mai ales in timpul pauzei de masa — asigurarea de apa si sapun si obligativitatea realizarii acestui proces.

"Recomandam ca in cadrul orelor de dirigentie sa fie prezentate elevilor informatii minime despre masurile de prevenire a imbolnavirilor. Recomandam o colaborare stransa intre cadre didactice si parinti in aceasta perioada in vederea identificarii din timp a semnelor de boala si a intreprinderii masurilor de prevenire a imbolnavirilor in colectivitatile de prescolari si elevi", mai afirma MS.

Bolile diareice acute, in special cu E-coli, au o severitate mai mare la copiii sub 5 ani si nu reprezinta motive de ingrijorare majora la cei peste aceasta varsta.

"Personalul din cadrul DSP judetene si a municipiului Bucuresti va colabora indeaproape cu personalul din cadrul unitatilor de invatamant in vederea limitarii imbolnavirilor in randul colectivitatilor scolare", precizeaza reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Boala diareica acuta este data de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent carei clase apartin si ce denumire poarta, germenii infectiosi cauzeaza o diaree acuta infectioasa care se manifesta vizibil prin: scaune apoase frecvente, deshidratare in grade variate (care reprezinta urgenta principala in asemenea situatii), varsaturi, febra.

Pentru prevenirea imbolnavirilor trebuie respectate o serie de masuri de igiena personala si colectiva: spalarea pe maini ori de cate ori este cazul (inainte si dupa masa, dupa folosirea toaletei, la venirea acasa), spalarea sub jet puternic de apa a fructelor si legumelor, consumul de apa doar din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garantie si a mentinerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumparam, evitarea consumului de conserve mai ales in sezonul cald, evitarea consumului de bauturi neimbuteliate, evitarea consumului de alimente care se altereaza repede (frisca, creme, maioneze), a inghetatei dezghetate, mai ales in sezonul cald, efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucreaza in sectorul alimentar.

Totodata, in situatia aparitiei semnelor de boala se recomanda prezentarea la medic pentru consultatii si tratament adecvat.

Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiativa, fara prescriptie medicala. Parintii trebuie sa-si supravegheze copiii si sa-i deprinda cu regulile elementare de igiena personala si colectiva (spalatul pe maini, spalatul fructelor si legumelor, apa doar din surse sigure) pentru a limita infectia.

"Nu exista o imunizare specifica (vaccin) pentru protectia masei receptive si deci pentru limitarea infectiei. Masurile de igiena reprezinta singurul mijloc de protectie impotriva infectiilor si a bolii diareice acute", mai arata MS.

Ministrul Patriciu Achimas-Cadariu a anuntat sambata trecuta ca Ministerul Sanatatii, impreuna cu Ministerul Educatiei, va pregati un set de masuri care vor fi comunicate in scoli, in vederea respectarii normelor de igiena, decizie luata in contextul cazurilor de sindrom hemolitic-uremic aparute la mai multi copii.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Scott Kemp,  07.09.2020 14:46

What measures are now actively promoted at grammar schools in Europe? My cheapest essay writing service discount was applied when I had to order a 1 page essay and then I used my free revision to buyessays for my Education class. I compared Romanian school system and the German gymnasium system.

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii