A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735955794.2172.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Masuri de prevenire a oboselii ochilor!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-04-2015, ora 11:46

Masuri de prevenire a oboselii ochilor!

Articol de Madalina Irimia
Cauza principala a deteriorarii vederii in multe tari, cataracta afecteaza aproape 5 milioane de persoane in prezent. Evolutia ei este treptata, fiind o boala a ochilor legata de varsta, care determina cristalinul sa-si piarda transparenta, ceea ce deterioreaza vederea.

Proteinele normale din ochi se deterioreaza, se grupeaza si devin opace, un proces ce creeaza o zona tulbure in cristalin, care cu timpul produce vedere neclara si deformata.

Aceasta boala este atat de frecventa, incat se estimeaza ca peste jumatate din europenii de peste 65 de ani au cataracta intr-o masura mai mare sau mai mica. Vestea buna este ca ea se trateaza si probabil poate fi prevenita mai mult decat se credea anterior.

Cauze

Cercetatorii cred ca dezvoltarea cataractei poate fi asociata cu deteriorarea cronica produsa de radicalii liberi. Considerata a fi cauza mai multor boli legate de varsta, deteriorarea produsa de radicalii liberi poate rezulta din expunerea de-a lungul vietii la razele ultraviolete (UV) nocive ale soarelui, la fumul de tigara, poluare sau alti factori din mediu.

In cazul ochilor, deteriorarea produsa de radicalii liberi poate slabi structura delicate a celulelor din cristalin, ceea ce determina dezvoltarea lenta a cataractei.

Deoarece majoritatea cataractelor sunt legate de varsta, strategii preventive adoptate timpuriu pot ajuta la intarzierea sau evitarea acestora. De asemenea, diabetul poate cauza dezvoltarea cataractei.

Simptome

Exista numeroase simptome care pot anunta aceasta afectiune, iar cele mai frecvente dintre acestea sunt:

- Incetosare sau diminuare treptata a vederii, fara dureri
- Sensibilitate crescuta la lumina soarelui sau a farurilor de la masini
- Perceperea de halouri in jurul luminilor
- Schimbari in perceptia culorilor

Preventie

In afara de diferite modificari ale stilului de viata, pe care le poti face pentru a reduce deteriorarea produsa de radicalii liberi, cum sunt purtarea ochelarilor de soare care blocheaza razele UV si renuntarea la fumat, se pot face anumite schimbari in dieta care pot fi benefice, incluzand o dieta bogata in fibre si antioxidanti. Alimentele cu un continut ridicat de antioxidanti joaca un rol semnificativ in combaterea deteriorarilor cauzate de radicalii liberi.

Consumul de alimente cu continut ridicat de vitamina C, care este un antioxidant puternic, poate ajuta la protejarea impotriva cataractei. Studiile mai arata ca vitamina C poate avea un rol in prevenirea gruparii proteinelor in ochi, proces asociat cu formarea cataractei.

Lucrand impreuna cu alte substante nutritive, ca seleniul, vitamina E actioneaza ca un antioxidant puternic prin ecranarea membranelor celulelor fata de deteriorarea produsa de lumina solara. Ea protejeaza si vitamina A din ochi de deteriorarea produsa de razele UV.

Cercetarile indica, de asemenea, ca o flavonoida existenta in mai multe alimente, quercitina, poate proteja impotriva cataractei, ajutand la mentinerea transparentei cristalinului dupa deteriorarea produsa de radicalii liberi din cauza luminii solare.

Terapii alternative

Pentru prevenirea oboselii ochilor si a cataractei in final, tine cont si de cateva sfaturi simple:

- Cand te uiti la televizor, lasa langa acesta sau in spatele lui o lampa aprinsa.
- Fa suficienta lumina in incapere atunci cand citesti.
- In timp ce lucrezi, te joci pe calculator sau accesezi internetul, fa mici pauze o data pe ora sau la doua ore, in cursul carora efectueaza miscari de gimnastica oculara. De exemplu, fa serii de “opturi” cu ochii inchisi, de zece ori intr-un sens, apoi de zece ori in celalalt.
- Pune-ti comprese cu castraveti. Taie felii subtiri de castravete; intinde-te confortabil si acopera-ti ochii cu feliile taiate; lasa-le sa actioneze timp de zece minute.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: sanatate, ochi, oboseala
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii