A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727673096.7314.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Manuel Valls: „Atacatorii de la Paris au profitat de criza refugiatilor”. Cum a reusit Abaaoud sa planuiasca atentatele
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-11-2015, ora 09:36

Manuel Valls: „Atacatorii de la Paris au profitat de criza refugiatilor”. Cum a reusit Abaaoud sa planuiasca atentatele

Articol de Cristian Amariei
Ancheta atentatelor de la Paris a dezvaluit lacune majore in ceea ce priveste controalele de la frontierele europene. Teroristul belgian socotit organizatorul atacurilor a calatorit fara probleme pana in Siria, desi era dat in urmarire internationala.

Presedintele francez, Francois Hollande, il va primi vineri dupa-amiaza pe regele Marocului, Mohammed al VI-lea, care efectueaza o vizita privata in Franta si care si-a exprimat dorinta sa aiba o intrevedere cu seful statului francez, au anuntat joi serviciile Palatului Elysee, potrivit AFP. Cei doi sefi de stat ar urma sa discute despre lupta impotriva terorismului si despre cooperarea bilaterala in materie de securitate. Vizita are loc in contextul anihilarii grupului terorist care a comis recentele atentate soldate cu 129 de morti si peste 350 de raniti la Paris, o informatie provenita pe filiera marocana contribuind decisiv la punerea anchetatorilor francezi pe urmele belgiano-marocanului Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atacurilor si ucis miercuri la Saint-Denis, potrivit unei surse din cadrul autoritatilor franceze. Informatia respectiva nu a fost singura, autoritatile franceze beneficiind si de sprijinul serviciilor Turciei pentru a-l localiza Abaaoud, care il situau in Grecia.

Premierul francez a declarat ca sistemul Schengen ar putea fi pus in discutie daca autoritatile din fiecare tara europeana nu isi asuma responsabilitatile pentru cei care le traverseaza teritoriul. Oficialul francez a facut declaratiile in ajunul unei reuniuni a ministrilor europeni de interne si justitie.

Pe de alta parte, este in continuare de negasit un terorist care a reusit sa fuga dupa atentatele de la Paris. Salah Abdeslam este cautat in Belgia si, mai nou, in Olanda.
Premierul francez a recunoscut ca nu stie cum a reusit teroristul belgian Abdelhamid Abaaoud sa se deplaseze din Siria pana in Franta fara sa fie reperat.

Manuel Valls, premierul Frantei: "Trebuie sa aflam cum a reusit acest individ, pe numele caruia a fost emis un mandat international de arestare, sa treaca atat de multe granite europene."

Unii dintre autorii atacurilor teroriste de la Paris "au profitat de criza refugiatilor, de haosul creat, pentru a se strecura in Franta", a mai declarat Valls.

Abdelhamid Abaaoud, socotit organizatorul atentatelor de la Paris, a fost ucis de fortele franceze Raid in timpul unei ample operatiuni in suburbia pariziana Saint Denis.

Oficialii francezi au aflat abia la trei zile de la atacuri, cu ajutorul serviciilor de informatii turce si marocane, ca Abaaoud, in varsta de 28 de ani, se afla pe teritoriul european, si nu in Siria, cum se banuia.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne: "Nu am primit nicio informatie de la statele europene pe care le-ar fi putut tranzita inainte sa ajunga in Franta. Pe 16 noiembrie, ne-a fost semnalata prezenta lui in Grecia."

De altfel, Atena este locul de unde teroristul belgian a organizat doua atentate dejucate: unul asupra unei biserici catolice si un altul asupra trenului Thalys, care mergea pe ruta Amsterdam-Paris.

Roland Jacquard, presedintele Observatorului International pentru Terorism: "A creat un centru de unde colaboratorii lui care voiau sa mearga in Europa puteau primi un pasaport sirian. In apartamentului lui veneau si plecau atacatori pregatiti pentru atentate sinucigase."

Oficialii francezi spun ca Abaaoud este implicat in patru dintre cele sase atacuri dejucate in Franta din primavara si pana in prezent. Teroristul se lauda ca a reusit sa se deplaseze nestingherit prin Europa, desi belgienii il condamnasera la 20 de ani de inchisoare in absenta. La finalul anului trecut, Abaaoud se afla in Belgia, unde a pregatit atacul contracarat in timpul raidului de la Verviers.

La scurt timp declara intr-o publicatie jihadista: "Numele meu si fotografia mea sunt pe paginile tuturor ziarelor si cu toate acestea am putut sa raman in tara lor si sa planific atacuri impotriva lor." Abaoud a incercat sa dispara de pe radarul serviciilor belgiene de securitate raspandind informatii false.

Roland Jacquard, presedintele Observatorului International pentru Terorism: "La finalul anului 2014 si-a informat familia, prin intermediul unor complici, ca este mort."

Apoi, a folosit cel mai probabil o procedura "populara" printre jihadisti: "Substitutia de identitate". Teroristii precum Abaaoud primeau pasaportul unui recrut ISIS care nu se afla in vizorul autoritatilor. Isi schimbau fizionomia pentru a semana cat mai bine cu personajul din poza si scapau astfel nedetectati de sistemele de verificare de la frontiera. Urmand aceeasi cale, un alt atacator de la Paris a reusit sa se deplaseze pe ruta Franta - Siria si retur, desi pe numele lui fusese emis un mandat de arestare international si fusese inculpat pentru asociere la retele teroriste.

Dincolo de esecul mecanismului de control Schengen, semne de intrebare ridica si lipsa de comunicare dintre belgieni si francezi. Responsabilii belgieni i-au inclus pe fratii Abdeslam pe lista suspectilor de terorism, dar nu au considerat ca este necesar sa ii alerteze si pe francezi.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii