A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727674838.5908.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Mana artificiala controlata cu ajutorul mintii a fost realizata de cercetatorii americani
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-12-2012, ora 16:05

Mana artificiala controlata cu ajutorul mintii a fost realizata de cercetatorii americani

Articol de Cristian Amariei

Oamenii de stiinta americani au pus la punct un nou tip de "brat robotizat", comandat prin intermediul gandurilor, care i-a permis unei femei paralizate sa isi recapete intr-o anumita masura controlul si libertatea de miscare a acestei maini artificiale, neegalate pana acum cu astfel de proteze.

Reusita cercetatorilor americani reprezinta un pas major facut in procesul de concepere a protezelor controlate prin intermediul gandurilor, cu care ar putea fi echipati pacientii paralizati (in urma unor accidente, atacuri vasculare cerebrale etc.) sau amputati, informeaza AFP. Studiul savantilor americani a fost publicat in revista medicala britanica The Lancet.

Oamenii de stiinta se intereseaza de multa vreme de o astfel de interfata creier-masina, care, prin intermediul unor electrozi fini implantati in corp, poate sa detecteze semnalele electrice emise de partea din creier asociata cu miscarile membrelor.

Aceste semnale sunt transcrise in limbaj informatic cu scopul de a actiona proteza (mana artificiala).

Spre deosebire de alte sisteme, echipa de cercetatori americani de la Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania a avut o abordare complet diferita, folosind un model de algoritm (program) informatic care imita foarte bine maniera in care un creier sanatos controleaza miscarile membrelor, a explicat Andrew Schwartz, profesor de neurobiologie la Universitatea Pittsburgh.

Integral pe realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii