ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-01-2015, ora 10:43

Mame adolescente: cum se prezinta acest fenomen in Romania?

Articol de Madalina Irimia
Sarcina la adolescente este un fenomen inregistrat de mai bine de 10 ani in Romania, iar in prezent sunt aproximativ 24.000 de tinere care nasc anual, dintre care peste 4.000 sunt la a doua nastere, a declarat marti directorul executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), Borbala Koo.

"Pana acum doi ani, numarul fetelor sub 19 ani care aduceau pe lume un copil era undeva in jur de 23.000 - 24.000 pe an. Dintre acestea, mai bine de 4.000 nasteau pentru a doua oara pana sa aiba 19 ani. Din pacate, este o problema de care nu prea ne-am ocupat asa cum ar fi trebuit la nivel de societate. Este o problema pe care nu o poate rezolva o organizatie neguvernamentala sau trei organizatii, este o problema care impune masuri coerente, de lunga durata, care sa se intinda pe mai multi ani, pentru ca obtinerea unor modificari de comportament nu se poate face de pe o zi pe alta", a declarat pentru Mediafax directorul executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS).

Borbala Koo considera ca s-a ajuns la acest fenomen din cauza absentei orelor de educatie sexuala in scoala si a tuturor parghiilor care sa ajute fetele tinere sa aiba un comportament responsabil, sa stie ca exista cabinete de planificare familiala, ca medicii de familie le pot asigura servicii privind contraceptia si ca pot avea acces la contraceptive pe care sa si le poata permite.

"Discutam despre tinere care vin cu un bagaj cultural din familie, care traiesc intr-o societate dominata de informatii negative privind contraceptia moderna, dar si de o lipsa de cunostinte privind riscurile unei sarcini nedorite. Foarte multe fete considera ca la primul act sexual nu pot ramane gravide, ceea ce este cu totul si cu totul neadevarat, si de aici incepe toata problema care, de cele mai multe ori, este o drama, pentru ca a avea un copil pana la 19 ani, in Romania, ramane o problema", a spus Borbala Koo.

Directorul executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala a precizat ca exista cabinete de planificare familiala in aproape toate orasele, dar si 6.000-7.000 de medici de familie care au participat la pregatiri speciale pentru a oferi astfel de servicii.

"Vreau sa precizez ca orice medic de familie are cunostinte necesare pentru a oferi astfel de servicii. Bineinteles ca ar fi nevoie de o serie intreaga de formari, astfel incat medicii si asistentele sa nu trateze cu o atitudine moralizatoare tinerele care vin la cabinet, pentru ca acest lucru le sperie si atunci ele continua sa fie active sexual, dar nu vor mai veni la cabinet. Este nevoie de ajutarea furnizorilor din domeniul medical pentru a sti care sunt nevoile specifice ale tinerelor, ca sa poata sa ofere servicii centrate pe aceste nevoi", a explicat dr. Borbala Koo.

Ea a adaugat ca majoritatea adultilor considera ca educatia sexuala inseamna sa-i inveti pe tineri sa faca sex, insa, in realitate, aceasta educatie ii ajuta sa intre in relatie unii cu ceilalti, sa ia o decizie dupa ce analizeaza consecintele si chiar sa inteleaga diversitatea si sa o respecte.

Borbala Koo a mai spus ca, potrivit reglementarilor Ministerului Sanatatii, toate elevele si studentele au acces la contraceptive gratuite, dar in realitate accesul este putin mai diferentiat, deoarece nu in toate cabinetele aprovizionarea este constanta.

"Cred ca acest lucru se va rezolva, pentru ca Ministerul Sanatatii si-a propus din nou sa-si concentreze atentia si asupra acestui lucru. in perioada 2000-2007, lucrurile au intrat pe o panta ascendenta, dar, din pacate, dupa 2007, cand din Romania s-au retras finantarile externe, a inceput o stagnare si apoi un declin, pentru ca nu s-au mai facut investitii", a precizat directorul executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala.

Peste 90.000 de fete cu varste de maxim 19 ani, dintre care 3.024 nu implinisera 15 ani, au nascut in perioada 2009 - 2012, iar aproape 39.000 au facut intrerupere de sarcina in aceeasi interval de timp, potrivit datelor Institutului National de Statistica si ale Ministerului Muncii.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Sanatatii, din cele 135.615 gravide inregistrate in 2013, aproape zece la suta, respectiv 13.190, aveau cel mult 19 ani. Dintre acestea, 734 aveau mai putin de 15 ani.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii