A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661663.5127.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Malaria rezistenta la medicamente ameninta sa devina urmatoarea urgenta globala de sanatate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-12-2014, ora 13:03

Malaria rezistenta la medicamente ameninta sa devina urmatoarea urgenta globala de sanatate

Articol de Madalina Irimia
Malaria, boala parazitara infectioasa transmisa de tantari, extrem de raspandita in Myanmar și alte tari din bazinul Mekong, cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est, ameninta sa devina urmatoarea urgenta globala de sanatate, avand in vedere rezistenta pe care a dezvoltat-o la medicamente, scrie Reuters.

Ratele de deces din cauza malariei au scazut cu 47 la suta intre anii 2000 și 2014 la nivel mondial, dar a ucis totuși 584.000 de oameni in 2013, in special in Africa sub-sahariana, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

O mare parte din succesul in lupta impotriva bolii se datoreaza utilizarii de terapii combinate pe baza de artemisinin, un derivat al pelinului frecvent utilizat in medicina chineza, care este acum in pericol deoarece parazitii malariei au devenit rezistenti la acest tratament.

Daca dupa trei zile de terapie rezultatele la teste sunt pozitive, specialiștii iau in considerare rezistenta bolii la medicamente și se fac analize suplimentare.

Pericolul raspandirii acestei forme rezistente la medicamente este deosebit de mare, apreciaza expertii. in prezent, tara cel mai grav afectata din regiunea Mekong este Myanmar și daca boala ajunge in India și Africa, consecintele ar putea fi dezastruoase, intrucat, spre deosebire de epidemiile globale anterioare de malarie, de aceasta data nu exista noi medicamente care sa inlocuiasca terapiile pe baza de artemisinin.

Inainte de a fi identificate in Myanmar, in 2008, semne de rezistenta au fost gasite in Cambodgia și confirmate in Thailanda, Laos și Vietnam, potrivit OMS.

Nu este foarte clar de ce parazitii care provoaca malaria devin rezistenti la medicamente, dar se crede ca un rol il au conflictele civile prelungite, jungla densa, migratia și medicamentele de slaba calitate. in Myanmar se comercializeaza medicamente contrafacute sau de slaba calitate care in loc sa ucida parazitii ii fac mai puternici.

Costul uman și economic al unui eșec al stoparii raspandirii bolii ar fi imens, potrivit unei estimari publicate in Malaria Journal luna trecuta. Studiul prognozeaza 116.000 de decese suplimentare pe an daca rezistenta la artemisinin nu este oprita. Costurile medicale ar putea depași 32 milioane dolari pe an, in timp ce pierderile in economie din cauza imbolnavirilor și deceselor sunt estimate la 385 milioane dolari.

Francois Nosten, expert francez care a studiat boala de-a lungul frontierei Myanmar-Thailanda timp de aproximativ trei decenii, a declarat ca rezistenta la tratament reprezinta un pericol mocnit ce risca sa fie trecut cu vederea cat timp omenirea iși concentreaza atentia pe epidemia de Ebola din Africa de Vest.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii