A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664436.4637.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Mai buna decat cafeaua: cercetatorii au descoperit o metoda usoara de a-ti „inviora” creierul
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-11-2013, ora 12:07

Mai buna decat cafeaua: cercetatorii au descoperit o metoda usoara de a-ti „inviora” creierul

Articol de Madalina Irimia

Lumina albastra ne strica somnul, dar, la momentul potrivit, ne poate fi de folos, amplificand starea de atentie si imbunatatind viteza de reactie.

Lumina albastra are, in general, o reputatie proasta, fiind cunoscut faptul ca ea tulbura somnul normal. Dar aceeasi lumina poate avea si efecte pozitive. Folosita la momentul potrivit, lumina albastra stimuleaza atentia si „vioiciunea” creierului, mai bine chiar decat cafeina.

Inainte de culcare, lumina albastra – emisa de smartphone-uri si alte dispozitive electronice cu ecran – poate altera somnul, din cauza reducerii secretiei de melatonina, o substanta care regleaza ceasul intern al organimsului.

Dar, utilizata la timpul potrivit, lumina albastra poate avea si efecte pozitive, sporind starea de alerta a creierului. Dupa numai 50 de secunde de expunere la lumina albastra, in creier pot fi deja observate modificari specifice, a aratat un studiu.

Mai recent, cercetatorii de la Mid Sweden University au comparat efectele cafeinei si ale luminii albastre asupra creierului, dand participantilor teste care sa evalueze functionarea creierului, teste in cursul carora survenea, la un moment dat, ceva care distragea atentia participantilor, afectandu-le concentrarea.

Subiectii care fusesera expusi anterior la o luminoa albastra au obtinut rezultate mai bune la aceste teste, comparativ cu cei care consumasera cafeina. Lumina albastra, s-a constatat, imbunatateste aspecte ale funtiei cogntive precum memoria, ca si starea de alerta a creierului si timpul de reactie.

Lumina albastra si cafeina prezinta efecte distincte asupra unor aspecte ale functiei psihomotorii”, au afirmat cercetptorii. Lumina albastra are potentialul de a influenta pozitiv o serie de activitati in care functia cognitiva si starea de atentie sunt importante.

Deoarece lumina albastra declanseaza reactii semnificative la nivelul organimsului uman, ea este tot mai mult investigata in vederea utlilizarii ei intr-o serie de tratamente medicale.

De exemplu, medicii de la Spitalul Universitar din Heidelberg au inventat un plasture care emite lumina albastra, utilizat pentru a atenua durerea.

Lumina albastra ar putea, de asemenea, combate mirosul neplacut al respiratiei: au fost suficiente 2 minute de expunere la lumina albastra a lampilor utilizate pentru albirea dintilor, ca sa distruga bacteriile din saliva asociate cu mirosul neplacut, arata un studiu.

In viitor, lumina ar putea fi utilizata pentru tratarea unor probleme ca pierderea vederii ori deficiente cognitive, deoarece medicii pot folosi lumina pentru a activa in mod foarte specific anumite arii ale creierului.

Sursa: descopera.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii