ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-10-2016, ora 08:48

Magazinele, obligate sa vanda mai ieftin sau sa doneze produsele aproape de expirare. Legea anti-risipa merge la Iohannis

Articol de Cristian Amariei
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, propunerea legislativa privind reducerea risipei alimentare, in calitate de for decizional.

Legea prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare si impune sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru magazinele care incalca aceste prevederi.

Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare este initiat de un grup de 52 de deputati PNL, UDMR, minoritati si neafiliati si a primit un raport de admitere cu amendamente din partea comisiei de industrii.

Propunerea legislativa a fost respinsa de Senat, iar Guvernul a sustinut adoptarea de masuri pentru diminuarea risipei alimentare, cu luarea in considerare a observatiilor transmise pe acest proiect.

Potrivit proiectului, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda actiuni de prevenire a ripisei de alimente, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea produselor.

In plus, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie sa vanda cu pret redus sau sa doneze produsele care mai au putin timp pana cand expira.

Propunerea mai prevede produsele nedestinate consumului uman vor fi directionate catre consumul animal. In plus, produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate in compost sau biogaz.

Potrivit proiectului, agentii economici care nu respecta prevederile legii risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei pentru microintreprinderi, de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri, si de la 6.000 la 10.000 de lei pentru intreprinderi mari.

Autoritatile, impreuna cu Ministerul Agriculturii, au la dispozitie 6 luni de la data publicarii legii pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor. Proiectul merge la presedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Sursa: ziare.com
     
Tag-uri: lege, magazine, produse
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (2)  
Stewartmeevy,  29.06.2017 22:35

wh0cd346948 flagyl doxycycline arimidex cheap amoxil vermox tablets doxazosin

   
Stewartmeevy,  24.04.2017 07:54

wh0cd1910071 cheap viagra

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii