ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-04-2015, ora 11:10

MCV - subiect de disputa intre europarlamentarii romani. Comisia Europeana - criticata pentru legatura cu Schengen

Articol de Cristian Amariei
Audierea privind MCV din Comisia pentru Control Bugetar din PE a scos la iveala opiniile diametral opuse ale europarlamentarilor romani din PPE si S&D referitoare la mentinerea acestui mecanism, in timp ce europarlamentarii bulgari au avut o atitudine mult mai relaxata.

Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European (PE) a organizat, marti, o audiere privind implementarea reformelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in Bulgaria si Romania, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. La dezbatere au participat si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, dar si James Hamilton, fost procuror sef in Irlanda, si Laura Stefan, de la Expert Forum Romania.

Dezbaterea a starnit un interes mai mare printre europarlamentarii romani, printre care s-au aflat Ioan Mircea Pascu, Doru-Claudian Frunzulica, Emilian Pavel, Viorica Dancila, Maria Grapini, Marian-Jean Marinescu, Cristi Preda, Victor Bostinaru, Damian Draghici, Catalin Ivan, Norica Nicolai, Siegfried Muresan, Victor Negrescu si Theodor Stolojan, in timp ce din partea bulgarilor au fost prezenti in jur de sase europarlamentari. Dezbaterile pe MCV au fost urmarite si de Mihnea Motoc, reprezentantul permanent al Romaniei la Uniunea Europeana.

Raportorul Monica Macovei a adresat Comisiei Europene si politicienilor romani si bulgari rugamintea de a nu mai incerca sa opreasca MCV, deoarece acest lucru nu e in folosul Romaniei si Bulgariei, precizand ca mecanismul a fost "foarte eficient" si ca fara el nu ar fi existat o institutie ca DNA.

Si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a subliniat faptul ca MCV a fost "de un real ajutor" institutiei pe care o conduce si, in general, sistemului judiciar, aratand ca o evaluare anuala a activitatii de catre CE nu deranjeaza.

"Mecanismul ne-a ajutat in momente critice, atunci cand s-a pus in discutie schimbarea competentelor institutiei, modificarea legii pentru a ramane fara instrumente din cauza unor anchete care s-au facut", a spus Kovesi.

Sursa: mediafax.ro
Foto: zf.ro
     
Tag-uri: mcv, disputa, audiere
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii