A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834926.7838.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

MApN: Grup de lucru format din specialisti romani si portughezi in domeniul Apararii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-07-2015, ora 08:45

MApN: Grup de lucru format din specialisti romani si portughezi in domeniul Apararii

Articol de Cristian Amariei
Un grup de lucru format din specialisti ai ministerelor Apararii din Romania si Portugalia va fi infiintat cu scopul de a identifica noi domenii de cooperare intre cele doua parti, atat in cadrul unor proiecte comune, cat si in ceea ce priveste participarea la misiuni NATO sau obiective in cadrul Politicii de Securitate si Aparare Comuna a Uniunii Europene.

Infiintarea acestui grup de lucru a fost convenita de ministrii Apararii din cele doua state, in contextul vizitei pe care ministrul Mircea Dusa o efectueaza in Portugalia, se arata intr-un comunicat transmis marti Agerpres de MApN.

Potrivit comunicatului, impulsionarea relatiilor militare bilaterale va contribui, in acelasi timp, la consolidarea contributiei celor doua tari la eforturile de stabilizare si securizare a spatiului euroatlantic si a vecinatatii sale.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, efectueaza o vizita in Portugalia, luni si marti, prilej cu care a remarcat excelenta colaborare intre cele doua armate.

In cadrul intalnirii cu omologul sau Jose Pedro Aguiar-Branco, Mircea Dusa a multumit partenerului portughez pentru modul coerent in care se deruleaza programul strategic de inzestrare cu aeronave F-16 Fighting Falcon, neexistand intarzieri sau restante in indeplinirea obligatiilor asumate, precizeaza comunicatul.

"Apreciez standardele inalte de pregatire din Armata Portugheza, precum si profesionalismul instructorilor care contribuie in mod hotarator la asigurarea calitatii pregatirii pilotilor romani, creand si premisele unei colaborari bilaterale pe termen lung, in special la nivelul Fortelor Aeriene", a afirmat ministrul roman, citat in comunicat.

Remarcand contributia Portugaliei la intarirea misiunilor de politie aeriana ale NATO, ministrul apararii nationale a exprimat intreaga apreciere pentru maniera exemplara in care s-a desfasurat, pe teritoriul tarii noastre, misiunea comuna a Fortelor Aeriene Romane si a detasamentului Fortelor Aeriene Portugheze, constituit din patru aeronave F-16 Fighting Falcon si 95 de militari.

Ministrul Dusa a facut cunoscut, de asemenea, faptul ca acordul politic incheiat in Romania referitor la cresterea treptata a finantarii pentru aparare pana la nivelul de 2 la suta din PIB, pentru o perioada de 10 ani incepand din anul 2017, va permite continuarea implementarii Conceptiei de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana in cadrul programului Avion multirol al Fortelor Aeriene. "In acest moment, in plan intern, la nivelul institutiilor implicate se deruleaza un proces de analiza privind optiunile si variantele de continuare si dezvoltare a programului avion multirol", a precizat Mircea Dusa, potrivit comunicatului.

In timpul discutiilor, cei doi oficiali au abordat si cooperarea in contextul Politicii de Securitate si Aparare Comuna a Uniunii Europene, ministrul Dusa precizand ca participarea la dezvoltarea securitatii si apararii UE continua sa reprezinte una dintre prioritatile politicii de aparare a Romaniei.

Referitor la colaborarea in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, Mircea Dusa a reiterat "satisfactia autoritatilor romane pentru reconfirmarea in cadrul reuniunii de la sfarsitul lunii iunie, de la Bruxelles, a sprijinului pentru apararea colectiva a aliatilor din flancurile estic si sudic ale NATO, in actuala realitate strategica tot mai complicata".

In acelasi context, oficialul roman a subliniat importanta sustinerii continue a procesului general de adaptare a Aliantei la evolutiile actuale si preconizate din mediul de securitate, in special prin implementarea Planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale a NATO, precum si prin lansarea procesului de adaptare strategica a organizatiei pe termen lung. Ministrul Mircea Dusa a reafirmat hotararea Romaniei de a continua participarea la misiunile si operatiile aliate, conform angajamentelor asumate.

In cadrul vizitei in Republica Portugheza, ministrul Mircea Dusa s-a intalnit cu personalul militar roman dislocat la Baza Aeriana Monte Real si a vizitat Comandamentul Fortelor Terestre, precum si doua centre de excelenta in domeniul cercetarii — dezvoltarii din Porto.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
falcon,  18.02.2016 18:35

entru noi este necesar in primul rand: a) 3-4 escadrile de f16 falcon modernizat decent nu mai jos de nivelul 5.2( un avion de atac, dogfight sigur,manevrabil cu incarcatura de razboi,testat cu succes in diferite teatre de operatii,piese de schimb-aici putem antrena si industria de profil ,inginerii ,tehnicienii daca suntem in stare?,deci un avion cost/manevrabilitate/siguranta acceptabil care inca mai face fata cu brio noilor generatii de avioane) . b)o escadrila de f 22 RAPTOR/f 35 sau o escadrila de RAFFALE./eurofighter,inclusiv Soim 93,95,99 cate o escadrila . c) naval 1-2 distrugatoare modernizate decent,2-3 crucisatoere plus 3-4 fregate alaturi de cele existente compatibile sa efectueze toate tipurile de actiuni de lupta nava-nava,nava-submarin,nava-aer pentru a detine un oarecare confort atat naval cat si aerian. d) la capitolul terestru stam oarecum mai bine dar este loc intotdeauna de mult mai bine. Aceste necesitati trebuie sustinute de la bugetul de stat si antrenate fabricile competente din tara pentru a demonstra de ce sunt capabile ,opinia mea. Este bine sa tinem cont de relatia SUA-FRANTA si anume: – Franta este de fapt tara care a sustinut UNIREA PRINCIPATELOR=Romania –Sua este in momentul de fata cel mai tare aliat al Romaniei si a sustinut mereu acelasi deziderat ca Franta. Atat produsele militare americane cat si franceze sunt de top,insa de la francezi putem solicita mai rezonabil -offset-ul mult dorit pt industria de profil din tara. Cat despre Gripen, J-20 ,Su -Pak -Fa numai de bine si atat. Gripen slab si extrem de defensiv insa relativ nou. Mig-urile au cam fost doborate. Suhoi doar manevrabil insa nu loveste tinta decat de la distante mici atat aerian cat si terestru. Su-Pak-Fa construit in 3-4 exemplare din care 1 a crapat ,nu a fost testatreal cu munitia atasata ,a fost plimbat doar la demonstratii si atat,nu este stealth deoarece are o amprenta radar de cca 1 m2 , asemanator cu un f16 ultima generatie. . apropo rablele f 16 ab mlu 5.2 modernizate totusi decent au o amprenta la sol de cca 5 m2 ( cunoscatorii stiu ce inseamna aceste cifre si modul de calcul/distante km pt a observa tintele pe radar. F22 si F35 spre comparatie au o amprenta radar de cca 0,0001 pt primul si 0,003 pt urmatorul, ceea cee 0,0001= cu o insecta . Cu tehnologia nu te joci sau sa furi (cum fac rusii de cand se stiu) ori esti in stare economic sa tii pasul ori te aliezi cu cei mai puternici .

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii