ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-12-2014, ora 13:10

MAREA PROMISIUNE al lui Klaus Iohannis din campania electorala. Cum o interpreteaza JURISTII

Articol de Cristian Amariei
Klaus Iohannis si-a luat mai multe angajamente in timpul competitiei prezidentiale, una dintre cele mai importante fiind renuntarea la imunitatea presedintelui. Iohannis spunea, in timpul campaniei electorale, ca acesta va fi primul lucru la care vrea sa renunte daca ajunge la Cotroceni. Juristul Sergiu Andon a declarat pentru RomaniaTV.net ca se teme ca declaratia lui Iohannis a fost doar una "conjucturala", facuta "in necunostinta de cauza", iar punerea ei in practica depinde de intreaga procedura de revizuire a Constitutiei, in care rolul presedintelui este foarte mic.

Klaus Iohannis a declarat, in timpul campaniei, ca dupa ce va fi ales presedinte al Romaniei va solicita sa se renunte la alineatul constitutional care stabileste ca seful statului se bucura de imunitate.

"Avem in momentul de fata multe discutii in jurul imunitatii si va spun ca primul lucru la care vreau sa renunt este imunitatea presedintelui Romaniei. Este nevoie, evident, pentru acest lucru, de discutii cu partidele politice, in special acum, cu comisia care se ocupa de proiectul de modernizare a Constitutiei. Voi avea aceste discutii si voi solicita ferm sa se renunte la alineatul care stabileste ca presedintele se bucura de imunitate", spunea Iohannis.

Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei se bucura de imunitate si, ca si in cazul deputatilor si senatorilor, nu poate fi tras la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.

Pentru ca Iohannis sa ramana asadar fara imunitate este nevoie de revizuirea Constitutiei, un proces complex, in care Parlamentul are rolul decisiv. Conform legii fundamentele, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Juristul Sergiu Andon interpreteaza angajamentul lui Klaus Iohannis de renuntare la imunitate mai degraba ca "o declaratie conjucturala si in necunostinta de cauza".

Integral pe rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii